”Sämre lönsamhet slår mot svensk matproduktion”

Christina Nordin.
Christina Nordin. Foto: Pressbild

Vi är vana att kunna köpa svensk mat som produceras på ett hållbart sätt. Men om vi ska kunna göra det i framtiden måste företagen i livsmedelskedjan ges rätt förutsättningar. Som läget är nu har lönsamheten sjunkit i alla led i livsmedelskedjan mellan 2011 och 2016, skriver Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Riksdagen har beslutat om en strategi för att öka livsmedelsproduktionen i Sverige. Världens livsmedelsproduktion måste öka för att mätta en växande befolkning. Miljö- och klimatutmaningar gör att produktionen bör öka i länder som Sverige där miljö- och klimatavtrycken är lägre. En förutsättning för det är att det finns konkurrenskraftiga och lönsamma företag i alla led i den svenska livsmedelskedjan.

En rapport om utvecklingen i livsmedelskedjan publiceras i dagarna av Jordbruksverket och den visar att lönsamheten har sjunkit i alla led i livsmedelskedjan mellan 2011 och 2016, det vill säga åren innan den svenska livsmedelsstrategin beslutades. Värst är situationen i jordbruket och fisket vars lönsamhet sjunkit med flera procentenheter från redan låga nivåer. Om lönsamheten fortsätter sjunka riskeras svensk matproduktion. Vi är vana att kunna köpa svensk mat som produceras på ett hållbart sätt, men om vi ska kunna göra det i framtiden måste företagen i livsmedelskedjan ges rätt förutsättningar.

Annons
Annons
Annons