Annons
X
Annons
X

Sämre kvalitet i vård med vinst

Vanligtvis kloka politiker och ledarskribenter tappar huvudet när de kommer till vinst i vården. De fortsätter att prisa undermåliga, patientfientliga vårdformer som inte kan mäta sig när det gäller kvalitet för patienterna, skriver Inge Axelsson, professor och överläkare.

BRÄNNPUNKT | VINST I VÄLFÄRDEN

Jag kan inte erinra mig ett enda fall där föräldrarna eller barnet frågade efter privata vårdalternativ.
Inge Axelsson

S-kongressens beslut att upphandlings- och valfrihetssystem ska kunna riktas till enbart non profit-aktörer ”är en oroväckande utveckling och en ansvarslös politik”, skriver alliansens fyra partisekreterare
på Brännpunkt 6/4. Men att vinstutdelande vård har lika bra kvalitet som inte vinstutdelande vård är vad Nobelpristagaren Paul Krugman kallar en kackerlacksidé (
cockroach idea): ett uppenbart felaktigt påstående som motbevisats men som ändå dyker upp igen och igen – som kackerlackor veckan efter saneringsmannens besök.

Privata sjukhus och universitet är not-for-profit (NFP; vinsten går tillbaka till verksamheten) eller for-profit (FP; vinsten går till ägarna). I Sverige är Ersta sjukhus NFP medan Sankt Görans och Simrishamns sjukhus är FP. Jag har arbetat på NFP-universitet och sjukhus i USA. Miljardärer pumpade inte vinster ur universitetet eller sjukhuset (som riskkapitalister gör) utan donerade miljoner dollar till forskning och sjukvård.

Annons
X

Tidskriften US News & World Report rangordnar sjukhus i USA efter kvalitet, bland annat efter dödlighet bland patienter med vanliga sjukdomar. Deras topplista omfattar 29 sjukhus varav 28 är NFP, ett delstatligt och inget enda FP. Ett jättefiasko för vinstutdelande vård! Personalen på FP-sjukhus sliter för att försöka mätta sina ägare, omättliga gökungar/”riskkapitalister”, ofta långt borta i ett skatteparadis.

I fjol redovisade jag metaanalyser och andra systematiska översikter av studier som jämför FP och NFP vård (Läkartidningen 2012 nr 4; DN Debatt 2012-07-25). En uppdatering:

• Jag fann inga systematiska översikter över primärvård i höginkomstländer men 12 översikter över sjukhus och sjukhem (så kallade
nursing homes). Alla 12 visade att NFP är bättre och/eller billigare än FP. FP sjukhus har haft tiotusentals onödiga dödsfall som undvikits i NFP sjukhus, till exempel årligen 2500 onödiga dödsfall på FP dialyskliniker i USA. Flertalet studier har publicerats i ledande medicinska tidskrifter och den efterföljande debatten avslöjade inga allvarliga fel.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • I en delstat i Kanada har lokala FP-sjukhem kvalitet i nivå med NFP-företag medan FP-kedjor av sjukhem får dubbelt så många klagomål per sängplats som alla andra vårdformer. I en annan delstat får FP-äldrevård fem gånger fler klagomål per sängplats än NFP-vård.

  • Flertalet studier är från USA och Kanada men en ny studie visar att även i Tyskland är NFP-sjukhus kostnadseffektivare och bättre för patienterna än FP-sjukhus.

  Den internationella forskningen är samstämmig: de stora vårdkedjornas kvalitet är undermålig. Att sluta avtal med dem är mot all evidens.

  I över 30 år har jag arbetat med barn som ibland varit svårt sjuka. Jag har remitterat barn med cancer, neurokirurgiska sjukdomar och extrem underburenhet till Umeå, barn som behövt barnkirurgi till Uppsala och de som behövt hjärtkirurgi till Lund eller Göteborg. Jag kan inte erinra mig ett enda fall där föräldrarna eller barnet frågade efter privata vårdalternativ. Åren 1995-1996 vårdades jag inneliggande ett halvår på Östersunds sjukhus efter hjärnblödningar. Jag kände inget som helst behov av privata alternativ. Den politiska valfrihetsretoriken i Sverige är extremt överdriven, utan kontakt med sjukvårdens verklighet.

  Vinstkramarna ser sjukvården som ett penningmekano. De har fel. Sjukvården är rädda, lidande medmänniskor och deras empatiska, professionella vårdare. Men vanligtvis kloka politiker och ledarskribenter tappar huvudet när de kommer till vinst i vården. Min ungdoms testuggande marxister har ersatts av testuggande marknadsfundamentalister och deras kackerlacksidéer. Politiker prisar undermåliga, patientfientliga vårdformer som förlorat jämförelsematchen med otroliga 0-12! De som inte ändrar sig förtjänar att röstas bort vid nästa val.

  INGE AXELSSON

  professor, överläkare, Mittuniversitetet och Östersunds sjukhus

  Mer debatt om vinster i välfärden:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X