Annons

Sämre kvalitet i vård med vinst

Vanligtvis kloka politiker och ledarskribenter tappar huvudet när de kommer till vinst i vården. De fortsätter att prisa undermåliga, patientfientliga vårdformer som inte kan mäta sig när det gäller kvalitet för patienterna, skriver Inge Axelsson, professor och överläkare.

Under strecket
Publicerad

S-kongressens beslut att upphandlings- och valfrihetssystem ska kunna riktas till enbart non profit-aktörer ”är en oroväckande utveckling och en ansvarslös politik”, skriver alliansens fyra partisekreterare
på Brännpunkt 6/4. Men att vinstutdelande vård har lika bra kvalitet som inte vinstutdelande vård är vad Nobelpristagaren Paul Krugman kallar en kackerlacksidé (
cockroach idea): ett uppenbart felaktigt påstående som motbevisats men som ändå dyker upp igen och igen – som kackerlackor veckan efter saneringsmannens besök.

Privata sjukhus och universitet är not-for-profit (NFP; vinsten går tillbaka till verksamheten) eller for-profit (FP; vinsten går till ägarna). I Sverige är Ersta sjukhus NFP medan Sankt Görans och Simrishamns sjukhus är FP. Jag har arbetat på NFP-universitet och sjukhus i USA. Miljardärer pumpade inte vinster ur universitetet eller sjukhuset (som riskkapitalister gör) utan donerade miljoner dollar till forskning och sjukvård.

Annons
Annons
Annons