Annons
X
Annons
X

Sämre integration i Sverige

Sverige har så dålig integration att ett ny underklass håller på att uppstå. ”Det är en uppenbar risk att underklass kommer att identifieras med hårfärg även i nästa generation”, varnar sociologen Ryszard Szulkin.

I en studie från Stockholms universitet jämförs sysselsättningen bland invandrare under de första tio åren i Sverige med motsvarande situation i en rad europeiska länder – bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge och Danmark. Resultatet är att Sverige utmärker sig starkt negativt, rapporterar Ekot.

– De som har varit här upp till tio år har lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet än i många andra europeiska länder, konstaterar sociologen Ryszard Szulkin som utfört studien.

– Det är en uppenbar risk att vi får en situation där den svenska underklassen identifieras utifrån specifik hår- och hudfärg, och att detta sprider sig till nästa generation, säger Ryszard Szulkin, som ser en ”uppenbar risk med den utveckling vi har” – ett stort fattigt samhällsskikt kopplat till ursprung.

Annons
X

De tio första åren i Sverige är arbetslöheten i genomsnitt 23 procent för män och 27 procent för kvinnor. För utomeuropeiska invandrare är siffrorna ännnu sämre.

En förklaring till att Sverige utmärker sig så negativt, är att Sverige har större flyktinginvandring än andra europeiska länder, som i stället har större andel arbeskraftsinvandring.

– Att det inte väntar ett jobb efter fem-sex år är naturligtvis ett misslyckande, säger Ryszard Szulkin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bara det krisdrabbade Spanien hade större arbetslöshet bland män, och bara Frankrike hade större arbetslöshet bland kvinnor.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X