X
Annons
X

Samplad Bergman i sex nya kortfilmer

Döden som dansar i en stilfull popvideo, en sanningssägande fettknöl och flera gripande scener ur olika äktenskap dyker upp i "Bergman revisited" där sex namnkunniga regissörer fritt har tolkat hundraårsjubilaren.

Av TT
Läs mer om Göteborgs filmfestival 2018
I Liv Strömquist och Jane Magnussons
I Liv Strömquist och Jane Magnussons "Fettknölen" får en fettknöl på Ingmar Bergmans kind liv och börjar läxa upp regissören. Foto: Björn Larsson Rosvall

Bergmanåret har dragit igång och på Göteborgs filmfestival premiärvisas i helgen en serie kortfilmer som på vitt skilda sätt har samplat den store mästaren. I den animerade "Fettknölen" av Jane Magnusson och Liv Strömquist börjar en liten fettknöl på regissörens högra kind att tala – och läxar upp honom när han beter sig som ett svin mot kvinnorna i sin omgivning. Iden till den skruvat humoristiska historien, där Thorsten Flinck mycket träffsäkert gör Bergmans röst, uppkom när dokumentärfilmaren Jane Magnusson tittat på en stor mängd bilder på Bergman och upptäckt hur fettknölen först finns där men 1967 blir ersatt av ett operationsärr.

I Liv Strömquist och Jane Magnussons "Fettknölen" får en fettknöl på Ingmar Bergmans kind liv och börjar läxa upp regissören.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 3

"Det blev en kärleksfull hälsning till Bergman", säger Pernilla August om sin "Scener ur natten".

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 2 av 3

Tilde Fröling, Veronica Maggio, Lena Olin och Helena af Sandeberg dyker alla upp i Tomas Alfredsons popvideo "Bergmans Reliquarium".

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X