Annons
X
Annons
X

Samoa byter tidszon - för att få fart på ekonomin

Samoaöarna i södra Stilla Havet gör något originellt. Nationen byter tidszon för att hamna i fas med tiden för viktiga handelspartners i Australien och Nya Zeeland.

[object Object]
Samoa byter tidszon 29 december 2011. Foto: AP

Rockaden innebär att Samoaöarna byter till den västra sidan av den internationella datumlinjen. Motivet, enligt BBC News som snappat upp tidsnyheten, är att det därmed blir lättare för ögruppen att göra affärer med Australien och Nya Zeeland.

För närvarande är Samoa 21 timmar efter Sydney (i Australien). Från 29 december i år kommer Samoa i stället att vara tre timmar före.

Nu är det inte första gången som Samoaöarna gör en tidsrockad. För 119 år sedan tog Samoa tidssteget över till nuvarande östra sida av den internationella datumlinjen. Men med årens lopp har såväl Australien som Nya Zeeland blivit allt viktigare länder för nationens affärer. Därför ser riket stora fördelar med att hoppa tillbaka igen, till den tidigare tidszonen.

Annons
X

Premiärminister Tuliaepa Sailele Malielagoi konstaterar att Samoa i nuvarande tidszon förlorar två arbetsdagar i veckan då landet inte kan göra viktiga affärer med Australien och Nya Zeeland.

– När det är fredag här är det lördag i Nya Zeeland och när vi går i kyrkan här på söndagarna är det redan full fart på affärsverksamheten i Sydney och Brisbane, säger premiärministern.

Annons
Annons
X

Samoa byter tidszon 29 december 2011.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X