Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Samme Trump här som där

Kampen om Vita huset
[object Object]
Donald Trump. Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Av ”Super Tuesday” (1/3) att döma lutar det åt Donald Trump som republikansk presidentkandidat. Men än finns hopp och av amerikanska val lär vi att vi aldrig lär tillräckligt för att vänta till slutet innan vi säkert uttalar oss.

Förutom de reportrar som av ren vana räknar ut varje republikansk presidentkandidat och hans anhängare som kliniskt galna är det många seriösa bedömare som har svårt att begripa varför Trump plockar hem så många röster i de amerikanska primärvalen. Peggy Noonan, välkänd författare och en gång central talskrivare för Ronald Reagan, beskriver i sin senaste kolumn i Wall Street Journal (25/2) ett USA som kan delas in i dem som är ”protected” (skyddade) och ”unprotected” (oskyddade). En distinktion som vem som helst utom just de protected förstår och känner igen. Det är därför ”vanligt folk” har lättare att tippa rätt inför primärvalen än initierade opinionsanalytiker.

Noonans protected är alla de som skapar system och ordningar som de unprotected tvingas följa, men själva har de privilegiet att gå runt dem. De har makten men behöver inte ta konsekvenserna av sin egen politik. Vi behöver inte gå längre än till utrikesministerns bostadsaffär för att greppa vad Noonan menar. Makten ser till att bevara ett system för medborgarna, men behöver inte själva leva efter det. Då blir heller inte ivern att reformera sådant som inte är värdigt ett gott samhälle särskilt stor.

Annons
X

När Trumps anhängare talar om att denna, i mångas vårt tycke vulgära, uppenbarelse är emot ”Washington” är det alla protected de menar, etablissemanget och makten. De som är innanför, bor i trygga områden, skickar sina barn till bra skolor (fria skolval finns inte i USA mer än för dem som har råd, som i Sverige innan friskolor). För de flesta av oss är även Trump en representant för en privilegierad överhet, men för hans anhängare är han utmanaren och den som avslöjar Washington. Då kan man komma undan med mycket. Inga jämförelser i övrigt, men Trumps ”fyll det med vad du vill”-budskap att allt han tänker driva är emot Washington påminner inte så lite om Barack Obamas till intet förpliktigande men mycket lovande ”Change” 2008. Var och en kan läsa in det vederbörande helst önskar. Öppet nog för att tilltala fantasin och diffust nog för att inte lova något särskilt.

Noonan jämför med Europa och vår flyktingdebatt. Länge underlät den politiska överheten att debattera immigrationens effekter i respektive land, trots att sirenerna tjöt när Front National och ultranationalister växte med förskräckande takt. När de etablerade partierna eller politikerna inte befinner sig i samma verklighet som väljarna, är Trumps och Åkessonar vad som står till buds – ”Like it or not”!

Man behöver inte vara devot beundrare av USA eller osunt intresserad av amerikansk politik för att finna primärvalen fängslande. Vad som händer ”over there” spelar roll för oss. Dels kan vi i Trumps fall se våra egna tillkortakommanden i fråga om missnöjespartier och otåliga väljare, dels påverkas vår säkerhet och vårt välstånd av vem som intar Vita huset.

Trump har tydligt visat sin gravt protektionistiska sida och meddelat att han kommer riva upp Trans-Pacific Partnership och stoppa hela Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP), frihandelsavtalet mellan USA och EU. Det är samma strömningar där som här, _amerikanska jobb till amerikaner _och akta oss för européernas köttindustri. Vi känner igen det även i svensk debatt. Vänstern och frihandelsmotståndarna utgår ifrån att detta är något bara USA vill tvinga på oss för att snuva oss på godbitarna. Trumps anhängare är övertygade om detsamma för USA:s del, Europa är vinnaren och därför måste USA dra sig ur.

Annons

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X