Annons

Samiska kvarlevor åter till sin vilojord

För nästan 70 år sedan grävdes kvarlevor från 25 individer upp från den gamla kyrk- och marknadsplatsen Gammplatsen i Lycksele i södra Lappland.

Nu har de döda återförts till sin ursprungliga gravplats, i det största enskilda återbördandet av mänskliga kvarlevor i Sveriges historia.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

Representanter för Historiska museet återbördar kvarlevorna från samer till kyrkoplatsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Historiska museets chef Katherine Hauptman.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Forskaren Krister Stoor sänker ner en av de 25 näveraskar som innehåller kvarlevor under återbegravningen på försoningsceremonin vid Gammplatsen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Marie Persson Njajta med barnen Ailo och Freja lägger blommor på kvarlevorna från samer som återbördats till kyrkoplatsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Paulus Kuoljok, Sametingets ordförande.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Solen strålade genom träden och lyste upp skogsgläntan i Gammplatsen när kvarlevorna från de 25 personerna åter sattes ned i jorden – bara några meter från där de en gång plockades upp för nästan 70 år sedan.

Gravplatsen omgärdas av en stenmur och runt den stod mängder av människor – många av dem klädda i samedräkternas karakteristiskt röda och blåa färger – och följde hur askbärarna kastade ned jord i det nygrävda hålet i marken, över de förfäder som nu fick återvända till den plats där de en gång hade legat. På samma plats har förutom de som nu återbördats många andra samer tidigare begravts.

Annons
Annons
Annons