X
Annons
X
Recension

Sms från Soppero Samiska funderingar prisade

Kapitelbok
Ann-Helen Laestadius
Sms från Soppero
Förlagets rek ålder: 9 – 13
152 s. Podium, Nordiska Museets förlag
kulturell identitet Ann-Helen Laestadius, själv same, skrev ­boken som vann första pris i tävlingen om att vara ung same i dag. Cay Corneliuson önskar att författaren glömt tävlingens tema och litat på sitt stoff. På onsdag firas Samiska nationaldagen.

Sms från Soppero heter den bok som vann barnbokstävlingen på temat ”Att vara ung same idag” arrangerad av Nordiska Museet, Samiskt informationscentrum och Podium/Författarcentrum Öst. Boken är skriven av debuterande författaren, journalisten och samen Ann-Helen Laestadius. Hon tog emot priset då den nya sameutställningen invigdes, men någon draghjälp till samlingarna har man inte låtit boken bli. Det är annars en utmärkt idé: medan utställningen känns torr (föremål, föremål) levandegör boken en ung sames liv idag på ett lätttillgängligt sätt.

Boken handlar om Agnes, 13 år, från Solna med samiska rötter i Soppero norr om Kiruna. En dag får hon ett sms på samiska – ett språk som hon inte behärskar – som visar sig komma ifrån en same­pojke ifrån Soppero. Sms:et sätter igång en mängd funderingar för henne kring identitet, språkkunskaper och bostadsort på jorden. Agnes mamma är same fast hon delvis förnekat sitt ursprung genom att bli svensktalande storstadsbo. Mamman vittnar om mobbingen hon utsattes för som ung same som gjorde att hon tog avstånd från samekulturen. Men Agnes, som har kul med sina samiska kompisar när hon är på besök i Soppero vill närma sig kulturen och språket. Sms:et gör den samiska kulturen lika intressant som en viss söt kille förstås. Hon funderar över vad som kännetecknar en riktig same; måste man vara renskötare och tala språket?

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X