Annons

Documenta 14Samisk konst gör succé på Documenta

Britta Marakatt-Labbas 24 meter långa textila verk berättar bland annat om Kautokeinoupproret då en grupp samer år 1852 gick till angrepp mot representanter för det norska samhället.
Britta Marakatt-Labbas 24 meter långa textila verk berättar bland annat om Kautokeinoupproret då en grupp samer år 1852 gick till angrepp mot representanter för det norska samhället. Foto: Ola Røe

Årets Documenta i Kassel är ingen självklar framgång. Men visst finns det verk som sticker ut. I SvD:s tredje rapport fångas Anna Nittve av Britta Marakatt-Labbas 24 meter långa textilverk om samernas historia.

Under strecket
Publicerad

Britta Marakatt-Labba, ”Flyttning”, textil (detalj).

Foto: Ola RøeBild 1 av 6

Aboubakar Fofana, ”Fundi (Uprising)”, 2017. Installationsvy i Documenta Halle, Kassel.

Foto: Roman März / DocumentaBild 2 av 6

El Hadji Sy, Disso—Concertation, 2016, installation of paintings with sound, installation view, ​documenta Halle, Kassel, documenta 14, photo: Nils Klinger

Foto: Nils Klinger/DocumentaBild 3 av 6

Guillermo Galindo har byggt musikinstrument av migrantbåtarnas vrakdelar från grekiska ön Lesbos.

Foto: Jens Meyer/TTBild 4 av 6

Hiwa K, ”When we were exhaling images”, installation med keramiska rör på Documenta.

Foto: Jens Meyer/TTBild 5 av 6

Nikhil Chopra slog upp sitt tält i bulgariska Tsarino, en av många lägerplatser på den långa vägen mellan Aten och Kassel.

Foto: Madhavi Gore/DocumentaBild 6 av 6

För att vara uppriktig så har jag svårt att bli riktigt entusiastisk när jag rör mig mellan alla utställningar, performances och filmer i Kassels Documenta. 160 konstnärer från hela världen har bidragit. I alltför många verk ligger tyngdpunkten på det politiska budskapet, medan den konstnärliga formen fått komma i andra hand. För att orka tränga in i alla skildringar av historiska och pågående konflikter och övergrepp behöver jag en innovativ, konstnärlig inramning. Denna saknas dessvärre ofta.

Men så finns där förstås strålande undantag. Ett av de allra intressantaste verken har gjorts av den enda svenska konstnären Britta Marakatt-Labba. I ett 24 meter långt, men bara 40 cm högt verk berättar hon om samernas historia. Hon gör det med hjälp av broderi, textiltryck och applikationer. Den dramatiska och engagerande skildringen har både ett starkt konstnärligt uttryck och ett viktigt budskap.

Annons
Annons
Annons