Annons

Tove Lifvendahl:Att Kristersson stöts bort försvårar för stiftelsen

Raoul Wallenbergs torg i Stockholm på Förintelsens minnesdag 2017.
Raoul Wallenbergs torg i Stockholm på Förintelsens minnesdag 2017. Foto: Noella Johansson/TT

Respekten för människovärdet måste trumfa alla andra värden. Det borde vara självklart att försöka samla så många som möjligt runt den uppgiften.

Under strecket
Publicerad

Häromdagen kom inbjudan till Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsens stipendieutdelning, som planeras till den 20 januari nästa år. Det är en berömvärd filantropisk insats som grundaren har åstadkommit: att påminna om historien och ge förutsättningar för det värdefulla att växa ur sorg och lidande.

Den aviserade prisutdelaren var Ulf Kristersson. Men i onsdags meddelade han att han valt att avstå, eftersom det kommit till hans kännedom att det framlagts kritiska synpunkter mot hans medverkan. Bakgrunden till avogheten lär vara att Moderaterna under Kristersson har fortsatt på den linje som partiet intog under Anna Kinberg Batra: att utan att blunda för att SD i vissa avseenden inte är ett parti som andra, ändå av respekt för sina väljare och de idéer man företräder och vill förverkliga i det parlamentariska arbetet bedöma och behandla partiet som andra.

Annons
Annons
Annons