Annons

Samhället sviker hbt-ungdomar utsatta för hedersvåld

Ungdomar som lever i familjer med hedersnormer och inte är heterosexuella riskerar våld och dödshot. Både tjejer och killar beskriver i intervjuer hur familjer försöka tvinga fram ”omvändelse” eller hotar att gifta bort dem. Samtidigt har de svårt att alls få hjälp från samhället. ”Du får väl bo i tält”, var rådet till en ung kille som dödshotats, skriver Eduardo Grutzky, ALMAeuropa, och Emelie Mire Åsell, ordförande RFSL ungdom.

Under strecket
Publicerad

”Det finns ju boende för utsatta kvinnor så det borde kunna finnas för oss också, även om vi är två vuxna killar. Vi är ju ändå människor som behöver hjälp och det tycker inte jag vi fick av socialen. De flesta sa i stort sett att ’det är ju sommar, ni kan väl köpa ett tält och bo på någon campingplats’.” Så förklarar Reza 20 år det som hände när han och hans pojkvän sökte hjälp efter att ha dödshotats av Rezas familj. Hans pappa hade hotat honom med kniv och sagt att han var beredd att döda dem för att omgivningen inte skulle få reda på något: ”Jag skiter i om jag hamnar i fängelse för mord eller dråp på er båda för jag kommer ändå sitta inne max två tre år, sen kommer jag komma ut.”

Reza är en av de 17 unga hbt-personer uppväxta i familjer med hedersnormer som vi på RFSL Ungdom och ALMAeuropa har intervjuat i vår studie Hbt och heder. Rezas berättelse är tyvärr inte ovanlig. Majoriteten av dem vittnar om ett samhälle som vänt dem ryggen. Där finns berättelser från unga tjejer, som efter att ha fått sin mobiltelefon beslagtagen hotats med att skickas till föräldrarnas hemland och systematiskt har trakasserats av sina föräldrar. Av socialtjänsten har de fått höra att de inte kan få någon hjälp eftersom de inte utsatts för något fysiskt våld.

Annons
Annons
Annons