Annons
X
Annons
X

”Samhället måste stå upp för den judiska gruppen”

Judiska föreningen i Umeå kommer att avveckla sin verksamhet på grund av hot från nynazister i staden. Det är nu av yttersta vikt att samhället ställer upp på den judiska föreningens sida och ger den det stöd den behöver för att kunna fortsätta sin verksamhet, skriver Aron Verständig, Judiska Centralrådet i Sverige.

Aron Verständig
Aron Verständig Foto: Privat

DEBATT | ANTISEMITISM

Den judiska gruppen i Sverige har på senare tid upplevt en allt högre frekvens av antisemitiskt motiverade hatbrott. Det kan röra sig om alltifrån vandaliserade gravstenar på de judiska begravningsplatserna, bombhot riktade mot judiska institutioner och våld riktat mot rabbin Schneur Kesselmann i Malmö. De flesta judar i Sverige upplever sedan ett antal år tillbaka att utvecklingen går i fel riktning.

När den judiska föreningen i Umeå i september 2016 öppnade sin lokal blev det den första judiska mötesplatsen i staden och den enda judiska lokalen norr om Uppsala. Tack vare den lilla föreningens hårda arbete har Umeås judar fått en plats att mötas och fira de judiska helgerna. Det rör sig i många fall om människor som överlevt Förintelsens fasor, och om deras barn och barnbarn som för första gången fått möjlighet att samlas och fira de judiska traditionerna tillsammans med andra i sin hemstad.

Under de månader som förflutit sedan föreningen öppnade sina lokaler har föreningen och dess medlemmar vid upprepade tillfällen blivit utsatta för antisemitiska hatbrott. Flera av föreningens medlemmar har uppgett att det är svårt att våga vara öppna med sin judiska identitet i offentligheten, på grund av rädsla för glåpord och kränkningar.

Annons
X

Nu i helgen fick föreningen nog. Efter att vid upprepade gånger blivit utsatta av antisemitiskt motiverade hatbrott har föreningen nu beslutat för att avveckla sin verksamhet. En betydande förlust inte bara för Umeås judar men även för hela Umeå och Sverige som ett mångkulturellt samhälle.

Staten har ett särskilt ansvar för att göra det möjligt för oss judar att utöva vår kultur och våra traditioner givet att de svenska judarna sedan år 1999 är en nationell minoritet. För att det som nu skett i Umeå inte ska upprepas på andra platser i landet krävs det nu att ansvariga politiker och myndigheter tar sitt ansvar genom att ta krafttag för att förebygga antisemitism, genom till exempel insatser i skolan. Myndigheterna bör även erbjuda ett adekvat skydd för de svenska judarna.

I Umeå måste den judiska föreningen ges möjlighet att hyra en säker lokal i centrum. Rättsväsendet i Umeå, och i resten av landet, behöver få de resurser som krävs för att de ska kunna bevaka judiska institutioner och kunna utreda hatbrott riktade mot judar och andra minoriteter. Detta är en förutsättning för att den judiska gruppen ska kunna förbli en del av det svenska samhället.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att hejda denna negativa utveckling krävs det att ansvariga politiker i såväl Umeå som i resten av landet tar sitt ansvar och agerar utan dröjsmål.

  Aron Verständig

  ordförande Judiska Centralrådet i Sverige

  Annons
  Annons
  X

  Aron Verständig

  Foto: Privat Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X