X
Annons
X

”Samhället måste agera hårdare mot hedersförtryck”

Det svenska samhället måste agera mycket kraftfullare när våldsamma traditioner får fäste, anser Nyamko Sabuni. När hon var minister fick hennes förslag för att bekämpa hedersförtryck nästan alltid nobben, berättar hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Av TT

– Alltför få insåg att hederskulturerna var så starka på många platser runt om i Sverige. Det som gjorde mig mest besviken var att kvinnor som kallade sig feminister svek så många av sina "systrar", säger Nyamko Sabuni till DN.

Hon blev engagerad i frågor om hedersförtryck, som tvångsäktenskap, könsstympningar och i värsta fall hedersmord, under sin uppväxt när hon mötte jämnåriga som drabbades. Mellan 2006 och 2010 var Nyamko Sabuni (dåvarande Folkpartiet Liberalerna) integrationsminister i regeringen Reinfeldt och såg fram emot att rikta fokus mot kvinnor och flickor som drabbas av hedersförtryck – men hon möttes av ointresse och motstånd.

Nyamko Sabuni, tidigare aktiv i Liberalerna och integrationsminister i Alliansregeringen, säger att få lyssnade på hennes förslag om att hjälpa personer som utsätts för hedersförtryck. Arkivbild.

Foto: Bezav Mahmod / SvD / TT Bild 1 av 2

Mona Sahlin ångrar att hon inte såg hedersförtrycket under sin tid som socialdemokratisk integrationsminister. Arkivbild.

Foto: MAJA SUSLIN / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X