X
Annons
X
Recension

Sameblod Sameblod – briljant skildring av hur förtryck fungerar

Genom att skildra en samisk flicka som på 30-talet tar avstånd från det samiska blir Amanda Kernells film om ett koloniserat urfolk desto starkare.

Lene Cecilia Sparrok gör en storartad skådespelardebut i ”Sameblod”. Precis som den mer rutinerade Maj-Doris Rimpi gestaltar hon med stor pricksäkerhet Elle Marjas envetna strävan bort från de begränsningar som samtiden satt för samer. Foto: Sophia Olsson/Nordisk Film
Läs mer om Biovåren 2017

Elle Marja ordnar den grå locken så att den ligger över örat. Under sammanbiten tystnad betraktar hon rutinmässigt sin spegelbild. Det är så mycket styrka och integritet i den tysta monologen framför oss. Ensamheten far ylande runt där bakom stenansiktet och stångar sig förgäves mot dess hårda yta.

"Sameblod" är i mångt och mycket just en enmansakt, uppburen av två kvinnors fantastiska rollprestationer. Maj-Doris Rimpi, slöjdare och konstnär som på 1970-talet startade det som i dag är Giron Sámi Teáhter, spelar den äldre versionen av Elle Marja, debutanten Lene Cecilia Sparrok den yngre.

Lene Cecilia Sparrok gör en storartad skådespelardebut i ”Sameblod”. Precis som den mer rutinerade Maj-Doris Rimpi gestaltar hon med stor pricksäkerhet Elle Marjas envetna strävan bort från de begränsningar som samtiden satt för samer.

Foto: Sophia Olsson/Nordisk Film Bild 1 av 2

”Sameblod” tar sitt avstamp i Amanda Kernells kortfilm ”Stoerre Vaerie” (Norra Storfjället) som fram till 19 juni 2017 kan ses på SVT Play. Maj-Doris Rimpi spelar samma roll, men mittenpartiet med den yngre versionen av Elle Marja är bara med i långfilmen.

Foto: Sophia Olsson/Nordisk Film Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X