Annons
X
Annons
X

”Samboregler och nya arvsregler överraskar många”

SvD:s nya familjerätts- och arvsrättsadvokat Caroline Elander ska besvara läsarnas frågor och hoppas kunna hjälpa många att undvika onödiga strider och bekymmer. Hennes bästa råd: ”Var tydlig mot dina nära, och se till att det finns glasklara handlingar som beskriver din vilja”.

Familjejuristen svarar
[object Object]
Advokat Caroline Elander kommer att ge råd till SvD:s läsare om familjerätt och arvsrätt. Foto: Lars Pehrson

Caroline Elander är advokat med familjerätt och arvsrätt som specialitet. Från och med den 7 januari kommer hon varje vecka att svara på läsarfrågor om familje- och arvsrättsjuridik.

– Jag hoppas på breda frågor som rör många. Exempelvis om separationer och hur man ska göra med barnen. Men även frågor om att flytta ihop och köpa bostad, eller då man som pensionär ska flytta utomlands.

Caroline Elander har lång erfarenhet av familjerätt och arvsrätt, och får ofta hjälpa till med juridiken där det gått snett. Men egentligen tycker hon att det är att komma in alldeles för sent.

Annons
X

– Jag försöker alltid jobba preventivt. Mitt bästa råd är att vara tydlig med vad man vill, och att upprätta tydliga handlingar. Och dessutom vara öppen mot familjen, så att det man vill inte kommer som en överraskning.

Visst, det kan vara väldigt oromantiskt att innan ett bröllop sitta och prata om äktenskapsförord för att undvika tvister vid en eventuell skilsmässa, det håller Caroline Elander med om.

– Men man vet aldrig vad som händer i livet, och man vet tyvärr aldrig när olyckan är framme.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är så lätt att det blir bråk. Särskilt om det är barn inblandade.

  – Många tvister om barnen handlar egentligen inte om dem. De beror i stället på att föräldrarna är missnöjda med ekonomiska uppgörelser.

  För den som bor i till exempel Spanien gäller spansk lag vilket medför helt andra arvsregler än de svenska vad gäller exempelvis efterlevande make/maka och barns rätt till arv.

  Arvstvister blir ofta dramatiska då det handlar om upplevda orättvisor, berättar hon.

  – Orättvisor som barn kan uppleva då en förälder går bort kan göra att syskonen blir ovänner, och att det blir arvstvister. Till exempel om det förekommit gåvor eller förskott på arv. Det är ofta där man hamnar i domstol.

  Det som överraskar hennes klienter mest är utan tvekan skillnaderna mellan reglerna för gifta och sambor.

  – Man tror att man ärver varandra som sambor, men det gör man inte. Det visade bland annat fallet med författaren Stieg Larsson, där hans sambo inte ärvde när han dog. Samboskapet är diffust, och många förstår inte innebörden.

  En annan sak som ofta överraskar numera är de nya arvsreglerna som trädde i kraft i augusti förra året. I stället för medborgarskapet är det hemvisten som avgör vilket lands regler som ska gälla, berättar hon. För den som bor i till exempel Spanien gäller spansk lag vilket medför helt andra arvsregler än de svenska vad gäller exempelvis efterlevande make/maka och barns rätt till arv. Det gör att det kan bli överraskningar när någon som flyttat utomlands avlider.

  – Men medborgaren kan välja att medborgarskapslandets lag ska tillämpas. Det krävs dock ett aktivt val, säger Caroline Elander.

  Hon hoppas kunna reda ut både samboreglerna, arvsreglerna och mycket annat i SvD:s nya satsning på familjejuridik, och välkomnar läsarna att ställa sina frågor.

  Annons
  Annons
  X

  Advokat Caroline Elander kommer att ge råd till SvD:s läsare om familjerätt och arvsrätt.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X