Annons
X
Annons
X

Samarbete Tesla-Toyota ”historiskt”

Av AFP, TT

Ett banbrytande samarbete mellan Toyota och elbilspionjären Tesla tas emot positivt i USA, där Tesla väntas bli den första biltillverkare sedan 50-talet att börsnoteras.

Toyota, världens största biltillverkare, meddelade den gångna veckan att företaget går in med 50 miljoner dollar i lilla Tesla, som gör succé med sin exklusiva elbil Roadster.

– Detta är banbrytande och historiskt, kommenterar Harley Shaiken, expert vid University of California, Berkley.

Annons
X

Affären gör Teslas börsnotering ”troligare och betydligt mer värd”, tillägger han.

Enligt amerikanska medier har ingen biltillverkare av betydelse vågat sig på en börsnotering efter Ford 1956.

Tesla badar i och med detta närmast i pengar. Förra året gick Mercedestillverkaren Daimler in med en ägarandel på ”över fem procent” i företaget. USA:s energidepartement har lånat ut 465 miljoner dollar och delstaten Kalifornien har gett Tesla 31 miljoner i skatterabatter.

Tesla grundades 2003 av bland andra sydafrikanen Elon Musk, som också varit med och grundat nätbetalningsgiganten Pay Pal. Den lilla kaliforniska uppstickaren lyckades från 2006 och framåt med det som världens biljättar först nu försiktigt börjar med - att sälja serietillverkade elbilar till allmänheten.

Teslas Roadster är i princip en Lotus Elise som fått förbränningsmotorn utbytt mot en elektrisk drivlina där kraften hämtas från, förenklat uttryckt, ett paket bestående av flera tusen sammankopplade mobiltelefonbatterier. Till ett styckpris runt en miljon kronor har Tesla nu sålt över 1 000 bilar i drygt 20 länder, däribland Sverige.

Tesla - och Toyota - hoppas nu mycket på fyradörrarsvarianten Model S, som ska börja säljas 2012 men redan för europeiska spekulanter går att boka mot en återbetalningsbar insats à 4 000 euro.

Model S kan komma att tillverkas i den fabrik utanför San Francisco som Tesla nu i enlighet med veckans uppgörelse tar över från Toyota och General Motors. Fabriken har tillverkat Toyotamodellerna Corolla och Tacoma, men stängdes så sent som i april.

Produktionskapaciteten kan vara anledning till nervositet i den övriga bilbranschen - upp till 500 000 elbilar årligen ska anläggningen kunna spruta ut.

New York TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X