Annons

Samarbete med Finland kan stärka försvaret

Problemet med den svenska försvarspolitiken har varit avsaknaden av stabilitet och en reformiver. Men när de svenska politikerna rustade ned glömde de enkla sanningar om säkerhetsdilemmat i världspolitiken, skriver statsvetaren Marco Nilsson.

Under strecket
Publicerad

Den ryska militären har övat anfall mot Sverige minst två gånger i år. I våras fick Sverige inte upp några plan för att markera sin försvarsförmåga vid Gotska Sandön, men i förra veckan lyfte till sist två Jasplan när offensiva övningar gjordes vid Ölands södra udde. Att några plan närvarar har dock högst ett symbolvärde när det är allmänt känt att Sverige inte längre har någon kapacitet att försvara hela landet och när mycket begränsade områden kan hållas bara en kort tid.

Efter att Sverige har avskaffat allmän värnplikt och i stället satsat stora mängder pengar på högteknologiska flygplansprojekt kvarstår endast två stöttepelare för den svenska suveräniteten. Finland med sina minst 300 000 soldater som kan mobiliseras på relativt kort varsel har traditionellt agerat som en buffert mot öster. Och medan drömmen om neutraliteten fortfarande lever vidare i officiella uttalanden, har förhoppningarna om att skapa säkerhet med hjälp av Nato blivit mer framträdande. I dagarna har Sverige till exempel deltagit i Natos övning Steadfast Jazz 2013.

Annons
Annons
Annons