Annons
X
Annons
X

Samaras på charmoffensiven

Förbundskansler Angela Merkel backade i går upp Antonis Samaras och dennes sparpolitik. Men ”ord måste följas av handling”, klargjorde hon. Tre av fyra tyskar är emot mer finansiellt stöd till Grekland.

Antonis Samaras charmoffensiv i går i Berlin, som i dag fortsätter i Paris, har föregåtts av en flod av intervjuer i de tyska och franska medierna där premiärministern ber om förtroende.

– Jag lovar att vi kommer att betala tillbaka våra skulder, sa han häromdagen till Tysklands största tidning Bild med en upplaga på 2,7 miljoner exemplar.

Förtroende för Grekland är dock på en bottennivå. Lagom till besöket i Berlin krävde Bild i stora rubriker: ”Herr Samaras, vi vill ha garantier svart på vitt!”

Annons
X

• LÄS MER:
Tysklands status är överskattad.

Artikeln visade Samaras och en i bilden inmonterad ”garantiförklaring” där premiärministerns första löfte är: ”Jag lovar personligen att stödet till mitt land inte ska skada de tyska skattebetalarna.”

– Skriv under här! lyder bildtexten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Angela Merkel var i går mer försonlig.

  – Jag vill att Grekland ska vara kvar Eurozonen och det arbetar jag nu för, förklarade hon efter mötet och tillfogade att hon var övertygad om att Samaras kommer att göra vad som krävs,

  Men avgörande är att Aten levererar.

  – Ord måste följas av handling, manade Merkel och efterlyste hårda fakta. Det är det enda som kan få trojkan av ECB, EU och IMF att lämna en positiv rapport i höst. Denna är i sin tur en förutsättning för att Grekland ska beviljas fortsatt stöd på EU-toppmötet den 18 oktober.

  • LÄS MER:
  Enad fransk-tysk front mot Grekland.

  Samaras försäkrade i går att Grekland nu gör allt för att omsätta beslut som har blivit liggande under vårens och sommarens heta valkampanjer. Regeringen kommer ”mycket snar” att redovisa resultat.

  – Vi är en stolt nation och vi vill inte vara beroende av lånade pengar, förklarade han.

  På en fråga om han bett Merkel om mer tid för genomföra besparingarna och uppfylla budgetmålen först 2016 i stället för 2014 svarade Samaras att Grekland inte behöver mer pengar.

  – Vad vi behöver är tid och luft att andas, förklarade han.

  I den tyska befolkningen är det enligt en enkät i går bara 27 procent som vill att Grekland ska få mer tid på sig. 67 procent är emot en sådan förlängning, enligt ZDF-Politbarometer. Hela 72 procent säger nej till mer finansiellt stöd.

  – Mer pengar kan vi inte ställa till förfogande, klargjorde i går den inflytelserika gruppledaren i Merkels borgerliga förbundsdagsgrupp Volker Kauder och sa att Eurozonen med säkerhet kommer att överleva ett grekiskt utträde ur valutaunionen.

  Tyska regeringen bekräftade samtidigt att den har tillsatt en arbetsgrupp som ska hantera följderna av en eventuell ”grexit”. Till gruppens uppdrag hör enligt rapporter i medierna att förbereda åtgärder för att skydda resten av Eurozonen.

  Tidtabellen fram till EU-toppmötet i mitten av oktober är tajt.

  Den 3 september återvänder trojkan till Grekland för att granska spar- och reformpolitiken. Rapporten väntas vara klar i slutet av september för att kunna behandlas på eurogruppens möte den 8 oktober. Där faller troligen avgörandet om Grekland ska få fortsatt stöd. Ett negativt beslut skulle i praktiken vara dödsdomen för Greklands medlemskap i Eurozonen.

  • LÄS MER:
  Hösten blir en riktig rysare för EU:s ledare.

  Med fortsatt stöd har Antonis Samaras en chans att visa att reformerna biter – och i så fall skulle han på nytt kunna be om mer tid. Det skulle förhindra att sparpolitiken förstärker recessionen som nu är inne på sitt femte år och hittills har utplånat mer än en fjärdedel av bruttonationalprodukten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X