Annons

Sam Shepard – klassicist med smak för starka effekter

Sam Shepard (1943–2017) var en firad skådespelare, men själv såg han sig främst som pjäsförfattare.
Sam Shepard (1943–2017) var en firad skådespelare, men själv såg han sig främst som pjäsförfattare. Foto: Everett Collection/IBL

Dramatikern och filmskådespelaren Sam Shepard är död, han blev 73 år gammal. Han slog igenom under 1980-talet med sina drygt 40 pjäser om unga, amerikanska män som ofta är hårt bundna av starkt incestuösa släktband och kulturella mytologier.

Under strecket
Publicerad

Sam Shepard har kort och koncist sammanfattat sig själv. På ett ironiskt sätt, visst, men också med en ovanlig klarsyn: ”Jag är en sann amerikan. Jag har amerikanska ärr på hjärnan. Jag blöder amerikanskt blod. Jag drömmer amerikanska drömmer. Jag ligger med amerikanska flickor...”

Sam Shepard Rogers III, född 1943, var en produkt av en mycket amerikanska ikonografi: bilden av hjälten som ensam och tystlåten genomlider sin egen väg genom ett ödsligt ökenlandskap, en ofta misogyn pojkman som försöker fly sin historia men alltid tvingas tillbaka till familjeförbannelser, enligt receptet människan spår men generna rår. Bakom olika skeenden står arvsynd och bultar.

Annons
Annons
Annons