Salvador Dali har landat

Det fanns en tid när Dalís affischer prydde våra väggar. Sedan var mannen med varumärkesmustaschen hopplöst ute. Nu gör han comeback på Moderna museet tillsammans med Francesco Vezzoli – också han besatt av kändisskap och förgänglighet.

Under strecket
Publicerad
Annons

14 december 1936 pryder porträttet av en blek man med mörka intensiva ögon och mustasch omslaget till Time magazine. Han är surrealisten, representant för den nya, heta rörelsen inom konsten. Salvador Dalí har lyckats i New York, han kan lyckas var som helst. Salvador Dalí är en superkändis, kultursocietetens älskling, portarna till en fullskalekarriär som multikonstnär med rätt att kalla sig Geni med stort G står vidöppna.

Vid sidan av Pablo Picasso är Salvador Dalí (1904–1989) först ut med att som konstnär medvetet bygga upp ett kändisskap. Till skillnad från Picasso som framställdes/framställde sig själv som en obändig naturkraft, en minotauros, skapar Dalí sin mer artificiella persona med en kombination av humor, lekfullhet, arrogans och groteskeri. I och med det föregriper han med flera decennier konstnärer som Andy Warhol, Jeff Koons och Damien Hirst, som alla arbetat med, lekt med och utnyttjat kommunikationssamhället, reklam och massmedia för att kreera sin aura.

Annons
Annons
Annons