Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Peter Benson: Salongsbjörnar mot Bellmanska björnar

Gustaf Douglas kallade Sven Hagströmer för salongslejon. En släkting till salongslejonet är salongsbjörnen. Lika tjusig men mer pessimistisk. Salongsbjörnen oroar sig särskilt över bostadspriserna. Är oron befogad? Mer fakta i målet ges den 23 mars på SvD Börsplus Bostadsdagen. Till dess kan salongsbjörnar som förfasar sig över hushållens blankolånefest lyssna på veckans musiktips.

Foto: SvD Börsplus
Veckans Börsplus
Foto: SvD Börsplus Bild 1 av 1

Del 1 av 3

Veckans plus: Salongsbjörnarna har lite fel om bostadssektorn

Finns det någon som inte har anledning att fundera över svenska bostadssektorn?

  • Har länge kan priserna stiga?
  • Har vi en bubbla?
  • Hur mycket av de senaste årens konsumtionsfest hänger ihop med bostadspriserna?
  • Hur påverkas övriga ekonomin om bopriserna rasar eller räntan skjuter i höjden?
  • Hur mycket kommer hyresregleringen luckras upp?
  • Kan nybyggandet hinna ikapp befolkningstillväxten så att bostadsbristen lindras?

Och så vidare. Bostadssektorns påverkan på det svenska samhället är helt enkelt enorm. Börsplus har lagt extra mycket tid på just bostadssektorn i dess olika former. Det är en superintressant sektor, just på grund av kopplingen till hela övriga samhället.

  • Här finns ”rullande-ROT-bolag”. Dessa äger stora bestånd i miljonprogramsförorter som sakta men säkert renoveras upp och förädlas av bolag som Victoria Park och D.Carnegie.
  • Bolag som Heba, Wallenstam och Balder är mer traditionella fastighetsägare men med merparten av värdet i bostadsfastigheter.
  • Bostadsutvecklare som Magnolia och Prime Living bygger och säljer enklare bostäder. Bonava och ALM Equity arbetar brett medans Börsplus favoriter Tobin Properties och särskilt Oscar Properties säljer bostadsrätter till premiumpriser.

Ville man i höstas vara ”contrarian” skulle man köpa bostadsbolag och gå emot ”salongsbjörnarnas” världsbild som då tryckte ner värderingarna till rätt pessimistiska nivåer.

Salongsbjörnar definierar vi som ”sofistikerade” investerare vars mest älskade käpphäst är att oroa sig för tillgångspriser i allmänhet och skuldsättning i synnerhet. Det vimlar av sådana finansmän som sitter och surar under kristallkronorna över att verkligheten vägrar rätta sig efter deras teoretiskt oklanderliga syn på skuldsättning och tillgångspriser.

Att vara salongsbjörn har hög status men på lång sikt är det alltid optimisterna som blivit rikast.

Därmed inte sagt att vi på Börsplus skulle vara helhjärtat positiva till bostadssektorn. Vi är kluvna.

En framgångsfaktor för att navigera rätt bland vinnare och förlorare är att på djupet försöka förstå börsbolagens verksamheter och nyckelpersonerna som driver allt framåt. Med den filosofin blir det nästan ovärderligt att träffa bolagen och prata med vd och ledning.

Den 23 mars arrangerar vi SvD Börsplus Bostadsdagen där man via webcast eller på plats får träffa åtta intressanta och seriösa börsbolag inom bostadssektorn.

Bostadsdagen äger rum i centrala Stockholm och beräknas pågå klockan 13,00–17,30. Därefter är man välkommen att dricka ett glas med oss på en liten ”after-work”. Så save the date. Börsplus prenumeranter får en formell inbjudan i början av mars. (Antalet platser är begränsat så först till kvarn är principen som kommer gälla.)

Vi tror man ska vara väldigt selektiv med att investera i bostadssektorn. Men det finns starka strukturella faktorer som gör att Börsplus inte tror på någon krasch. Den enorma bostadsbristen gör det helt enkelt rationellt med höga priser.

När det kostar 10 000 kronor per månad att hyra en liten minilägenhet i andra hand i Stockholm så säger det oss att bostadspriserna vilar på en hög betalningsvilja och brist på alternativ. Låga räntor är så klart en förklaring till höga bostadspriser. Högre räntor lär dock inte påverka andrahandshyrorna nämnvärt eftersom dessa är drivna av bostadsbrist. Kanske underskattar salongsbjörnar bostadsbristens effekter på boendekostnaderna?

Veckans minus: Om Bellmans björnar gått för långt

På Carl Michael Bellmans tid var en ”björn” inte en pessimistisk investerare utan en fordringsägare som tar ut höga räntor. Många är alltså de Bellmanvisor där Fredman och de andra antihjältarna plågas av björnar/fordringsägare.

Den sortens björnar är också ett aktuellt tema i våra dagar via de många konsumentkreditbankerna på börsen. Mycket talar för att denna nisch gynnats ohälsosamt mycket av låga räntor, stigande bopriser och alltför sorglösa konsumenter.

Farhågan är att kreditbjörnarna gått för långt och ägnar sig åt lika korkad kreditgivning som 1980-talets motsvarigheter. Lyssna på denna käcka trudelutt från Götabanken, en av dåtidens värsta syndare.

Refrängen (”låna hos oss, låna hos Götabanken, låna hos oss”) är trallvänlig åttiotalskalypso men texten kunde också vara från 2016.

”…båtlån till exempel eller lån till nya poolen, längtar du till Bali och den härligt varma solen, självklart ska du låna det du saknar hos din bank…”

När en statlig storbank på fullt allvar skriver sådana sånger har överhettningen nått närmast tropiska temperaturer. Riktigt så hett är det inte i dag. Men lite svettigt är det allt inne i det svenska kreditdrivhuset.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 3

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Förutom publicerade analyser nedan så gör vi denna vecka inga ändringar av råd eller förändringar bland favoriterna.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 3

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Oriflame

Kosmetikabolaget Oriflames aktie har varit en av de allra bästa att äga på Stockholmsbörsen under det senaste året med ett trefaldigande av aktiekursen. Nyligen hade bolaget en kapitalmarknadsdag och där presenterades en optimism som fått aktien att lyfta ytterligare 15–20 procent. Börsplus är inte lika säkra på det. Med en värderingsmultipel på 12 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) motsvarande 17 gånger vinsten (p/e) finns inte mycket till uppsida i aktien. Marknadens värdering prisar in att det mesta ska gå Oriflames väg.

Alltele

Bredband2 och Bahnhof har firat stora framgångar på börsen tack vare hög tillväxt inom bredband via fiber. Konkurrenten Alltele har varit mer inriktat på telefoni och hamnat på efterkälken. Det finns möjlighet att Alltele nu går in i en förbättringstrend med en ny tillväxtmotor i form av fjolårets stora förvärv av T3. Med en ny ledning med bevisad förmåga att lyckas i bredbandsnischen. Det är värt att hålla koll på hur det artar sig. Men som vi ser saken är avkastningspotentialen för låg för ett regelrätt köpråd i dagsläget.

Bahnhof

När bredbandsoperatören Bahnhof nyligen lämnade sitt bokslut över 2016 imponerade tillväxten precis som tidigare under året men marginalen var mer pressad än vi trott. Dessutom bestod fjolåret av stoa investeringar. Börsplus har tidigare använt en multipel på 15 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) för Bahnhof. Det motsvarar 22 gånger vinsten (p/e) vilket är högt men delvis på grund av att Bahnhof har en rejäl nettokassa på drygt 130 Mkr. Vi anser det är mer rimligt att titta på skuldjusterade multiplar och håller fast vid att 15 gånger rörelsevinsten är rimligt - givet att tillväxten ser ut att hålla i sig. Vi behåller köprådet.

Eatgood

Noteringsaktuella Eatgood säljer en ugn som gör extra goda pommes frites med halva fetthalten och en bra ekonomisk kalkyl för krogen. Nyttiga pommes frites låter nästan för bra för att vara sant. Affärsplanen visar på en fantastisk potential men vi har svårt att förlika oss med säljstrategin. Börsplus gissar att Eatgood enkelt kommer få listningsemissionen övertecknad, men att bolaget på lite längre sikt kommer få svårare att få orderboken fulltecknad.

Edgeware

Edgeware utvecklar och säljer utrustning som teleoperatörer, kabel-Tv-bolag och mediaägare använder för att producera bra video-streamingtjänster via Internet. Det färska bokslutet över 2016 visar ett starkt Q4 och skalbarheten som bolaget visar upp är bäst av alla växande bolag som rapporterat hittills under kvartalet. Den höga marginalen visar att affärsmodellen är attraktiv och att Edgeware inte behöver spendera stora pengar när bolagets kunder växer. Aktien noterades på börsen strax innan jul för 29 kronor vilket Börsplus var positiva inför. Idag har kursen letat sig upp till 37 kronor och vi tycker fortfarande aktien ser prisvärd ut på lång sikt.

Kopparbergs

Kopparbergs brygger, säljer och distribuerar framför allt cider och öl men även mindre volymer andra alkoholhaltiga drycker och vatten. Det har sedan 2012 visat sig vara en framgång, då aktien gett mer än 15 gånger pengarna. Det senaste året har dock varit lite skakigare och bolagets färska årsbokslut tyngde aktien 6 procent i spåren av oväntat låg rörelsemarginal, och sedan den absoluta toppen är aktien nu ned över 30 procent. Även om aktien fallit en del sedan toppen tror vi marknaden har fler jobbiga överraskningar framför sig eftersom valutaeffekter lär fortsätta tynga resultaten under kommande kvartal.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X