Annons

Salmonellalarm i hela Sverige

Dålig hantering av kött på kebabrestauranger ligger bakom salmonellautbrottet i Blekinge. Igår visade provtagningar nya fall av smittan i Linköping och Västervik. Nu slår Livsmedelsverket larm i hela landet.

Under strecket
Publicerad

”Det är klart att man blir lite orolig. Man kanske tänker en gång extra innan man köper kebab”, säger Birger Axelsson, Nyköping, här tillsammans med kompisen Christer Johansson. Efter att 120 människor insjuknat i salmonella i Blekinge, sprider sig smittan. Livsmedelsverket slår nu larm i hela landet. Samtliga bilder: Chris Maluszynski Den rapporterade bakterien är sällsynt och går under namnet typhimurium DT108. Den beskrivs som aggressiv, små mängder smittämnen behövs för att smitta och symptomen är kraftiga kräkningar, magont och huvudvärk. Misstänker du att du blivit smittad - ta kontakt med din vårdcentral för provtagning. Visar provet positivt går ett besked till Smittskyddsinstitutet och kommunens miljötillsyn och Livsmedelsverket kopplas in.

Jobbar du inom vården eller med mat i någon form är det extra noga att du testar dig och stannar hemma från jobbet om du bär på smittan. Salmonellasmittan sprider sig. Hittills har 120 människor i framförallt Blekinge insjuknat. - Samtliga smittade har blivit sjuka efter att ha ätit kött i form av kebab eller kebabpizza. Vi är inte förvånade, det har länge varit känt att hanteringen av köttet i den här typen av pizzerior och gatukök inte är bra, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons