Det var viSällsynt skildring av en kvinnas hätska smärta

Golnaz Hashemzadeh Bonde (född 1983) är författare och grundare liksom vd på Inkludera Invest. Hon debuterade 2012 med boken ”Hon är inte jag”.
Golnaz Hashemzadeh Bonde (född 1983) är författare och grundare liksom vd på Inkludera Invest. Hon debuterade 2012 med boken ”Hon är inte jag”. Foto: Helén Karlsson

Vrede, sorg och skuld. Golnaz Hashemzadeh Bonde håller läsaren i ett stadigt grepp från romanens första sida. Om hennes första bok väckte förhoppningar om ett nytt, livskraftigt författarskap infrias de med råge i ”Det var vi”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Första meningen är hård: ”Jag tror att döden alltid varit med mig.” Anslaget som sådant, romanens första sida, är omskakande; fyllt av vrede, sorg och skuld. Golnaz Hashemzadeh Bonde gör det där med läsaren som vi ofta påstår att romaner gör, men som faktiskt sällan verkligen sker – håller henne i ett stadigt grepp.

”Det var vi” är en roman om döden som följeslagare, men ännu mer så en roman om att undkomma döden, och därför också en berättelse om överlevnad. Nahids liv har handlat om detta, om att överleva och det till varje pris. Hur man faktiskt lever vet hon inte, har inte haft förmågan, eller möjligheten, att ta reda på: ”Kanske därför det här händer just mig, kanske därför cancern valde mig. För att jag inte vet vad man gör med tid. För att jag inte vet vad man gör med liv.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons