ManhattanSällsynt kvinnoskildring lyfter Zara Kjellners debut

Zara Kjellner (född 1992) är bosatt i Stockholm. ”Manhattan” är hennes romandebut.
Zara Kjellner (född 1992) är bosatt i Stockholm. ”Manhattan” är hennes romandebut. Foto: Astrid Grelz

Där finns något som lockar i Zara Kjellners detaljrika och laddade debutroman om en ung kvinna och relationen till en sjuka mamma. Det tycker Therese Eriksson som trots det längtar till livet på andra sidan den glasvägg hon ser byggas upp mellan läsaren och verket.

Under strecket
Publicerad
Annons

”För att tala om den här hösten krävs havets botten och dess hjärta.” Det är lite dunkelt formulerat, men den förmedlade känslan är distinkt; här är saker ställda på sin spets, den här hösten är inget som flyter förbi i en bisats. Samma sak gäller för övriga årstider under det kalenderår som Kjellner skildrar i ”Manhattan”, det är en tid som måste berättas noggrant och anspråksfullt. Zara Kjellner skriver sin roman i korta, täta prosafragment. Laddar varje vändning med stor betydelse.

Det borde få läsaren att regelbundet stanna upp, i en kontemplerande läsart, men jag rinner genom sidorna, fullständigt motståndslöst. Zara Kjellner har skrivit sin debutroman enligt beprövad modell: ung, alienerad kvinna i staden, med gränslös pojkvän, sporadisk relation på sidan om och en krävande, sjuk mor. Ett letargiskt vandrande mellan bibblan och ett själsdödande butiksarbete. Och så nattklubben förstås, den med något farligt över sig, som gett romanen dess namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons