Annons
X
Annons
X

Sällström och Jomshof nya talespersoner för SD

Sven-Olof Sällström blir Sverigedemokraternas nya ekonomisk-politiske talesperson. Samtidigt utses Richard Jomshof till rättspolitisk talesperson. Det meddelade partiet på en presskonferens idag.

Av SvD, TT

– Sällström med sin bakgrund som företagare är rätt person att fortsätta att utveckla partiets ekonomiska politik där småföretagarfrågorna har hög prioritet. I justitieutskottet har partiet varit oerhört produktiva sedan vi kom in riksdagen för två år sedan. Det är min övertygelse att Richard Jomshof med sitt lugn och sin bakgrund som skolpolitiker kommer att kunna lyfta nya perspektiv inom partiets politik för brottsbekämpning, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens idag.

Sven-Olof Sällström har tidigare varit ledamot i arbetsmarknadsutskottet och har sin bakgrund som ICA-handlare och officer. Richard Jomshof utses till rättspolitisk talesperson och tar plats i justitieutskottet.

– Kriminalpolitiken är en viktig fråga att lyfta, säger Jomshof på presskonferensen och pekade bland annat ut den organiserade brottsligheten som en stor utmaningen.

Annons
X

– Här kommer vi att lägga stor kraft. Men jag vill också lägga till ytterligare saker, bland annat hur vi bemöter brottsoffer. En stor del av mitt arbete kommer också att ligga på det brottsförebyggande arbetet.

Richard Jomshof är ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren och som sådan ansvarig för beslutet att skicka ut tidningen Dispatch International till partiets medlemmar. I tidningens nätupplaga jämförs islam med nazism, något Jomshof tycker är fullt relevant.

– Även jag har jämfört islamismen med såväl nationalsocialismen som kommunismen. Det är något jag står för också. Jag tycker att det är fullt rimlig jämförelse, säger Jomshof till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu skriver man islam, inte islamismen.

  – Jag tycker nog att man kan föra de diskussionerna ändå, eftersom islam är en ideologi. Det betyder naturligtvis inte att det bara skulle finnas en riktning inom islam eller att alla muslimer tycker samma sak. Det finns olika riktningar i alla ideologier, säger Jomshof.

  Även partiledaren Jimmie Åkesson tycker att det kan vara relevant att jämföra islam med nazism.

  – Det beror på vilket sätt den jämförelsen görs. Vi ser nu i till exempel i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade, att man använder ibland samma symboler som nazisterna gjorde. Den jämförelsen kan ju i vissa fall vara relevant.

  I övrigt hänvisar han till att han inte läst tidningen.

  – Det finns säkert anledning att ifrågasätta saker som står i alla möjliga tidningar, det betyder ju inte att det fria ordet inte är något värt, eller att en tidning inte har ett värde ändå, säger Åkesson.

  Richard Jomshof tror att Expressens avslöjande kring Erik Almqvist och Kent Ekeroth kan skada partiets trovärdighet i rättspolitiska frågor.

  – Jag tror att det kan skada på kort sikt, men på lång sikt tror jag inte det. Vi är ett parti som består av människor precis som alla andra partier och människor kan begå misstag, vilket vi sett förr både i vårt och i andra partier. Men på sikt tror jag väljarna inser att vi är ett parti som består av väldigt många människor och det centrala är vår politik.

  Jomshof vill delvis lägga en annan tonvikt i det rättspolitiska arbetet än föregångaren Kent Ekeroth.

  – Jag skulle vilja lägga ännu mera tid på att fokusera på brottsoffer och på ett förebyggande arbete, jag vill nog ha den ingången.

  Han försvarar partiets förslag att sänka åldern för straffbarhet till 13 år.

  – Vi måste diskutera om dagens nivå är rimlig eller om vi ska sänka den. Väldigt unga personer kan i dag begå grova brott och komma undan med det. Det är absolut fel att bara lämna över det till de sociala myndigheterna, säger Jomshof.

  Den nye ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström är 44 år och från Östersund. Han har en bakgrund som officer och Ica-handlare.

  – Jag har en annan bakgrund än de flesta i riksdagen. Jag har betalat skatt av eget arbete sedan jag var 15 år. Jag brinner för företagarnas villkor och vill dra in de frågorna i den ekonomisk-politiska debatten, hur man kan förbättra förutsättningarna för företag att växa, sade han.

  Sällström har fram till nu suttit i arbetsmarknadsutskottet.

  Även tre andra SD-riksdagsledamöter får nya uppdrag. Margareta Larsson är ny ledamot i kulturutskottet, Mattias Karlsson blir ny ledamot i arbetsmarknadsutskottet och Björn Söder är ny ledamot i utbildningsutskottet.

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

  Vad kan du om Sverigedemokraterna?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz

  SD-toppar tog till järnrör – se klippet

  TV: ”Rädda” SD-män skrattar åt berusad man

  SVD.se/TT

  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X