Annons
X
Annons
X

Sallah fick en sista chans via Dif

Modo Sallah vill starta ett nytt liv. En jobbig och lång process där det handlar om att bryta med gamla vänner och vanor och ta de möjligheter som bjuds. Modo har fått en chans: han gick från fängelset rakt in i ett jobb hos Djurgårdsandan.

[object Object]
Flerfaldiga svenska boxningsmästaren Modo Sallah på Stadion med Patrik Asplund och mentorn Walter Mohr. Foto: TOMAS ONEBORG

De människor jag träffade under tiden jag satt inne... det var en väckarklocka.
Modo Sallah.

Modo Sallah har fått en sista chans. Dagen efter han fått frigång från Asptunaanstalten anställdes den flerfaldige svenske boxningsmästaren av Dif-fotbollens förlängda arm ute bland ungdomarna, Djurgårdsandan. Han får en möjlighet att komma bort från de dåliga miljöerna och in i det verkliga livet.

– Jag vet att det här är min sista chans. Jag har jobbat hårt med mig själv och jag har fått hjälp av människor som står mig nära; jag vet att jag måste vara stark och hård mot mig själv och jag har bestämt vad jag vill med livet, säger Modo.

Annons
X

28-årige Modo Sallah är femfaldig svensk mästare i supertungviktsboxning och flerfaldig landslagsman. En fruktad motståndare i ringen – och utanför. Ett liv som efter ett rån mot en guldsmedsbutik i Hagsätra placerade Modo i fängelse. Dömd för medhjälp till 33 månader, först på Karlskogaanstalten och sedan mars månad på Asptuna, närmare Stockholm.

Nu är Modo Sallah ute. Ännu under några månader försedd med fotboja, men ändå i relativ frihet.

Och med chansen att börja ett nytt liv. Djurgårdsandan startades för några år sedan med det programmatiska syftet att ”nå ut till ungdomar i ett tidigt skede för att kunna vara en god förebild och erbjuda något meningsfullt att göra”. Djurgårdsandan, som leds av den före detta huliganen Patrik Asplund, har i flera år nått goda resultat med uppsökande verksamhet och så kallad drive in-fotboll i Stockholmsförorterna Tensta, Alby och Kista. 2011 deltog drygt 9 000 ungdomar i aktiviteterna. Ytterligare 12 400 deltagartillfällen redovisas för positiv supporterkultur och värdegrundsarbete.

Nu blir Modo Sallah en del av Djurgårdsandan.

– Ute på stan är ju Modo faktiskt en förebild. Det är folk som Modo som ungarna känner till och ser upp till; kampsportare och boxare. Att jobba med Modo är en vinst både för oss och för den verksamhet vi bedriver, säger Patrik Asplund.

LÄS MER:
Sallah stängdes av två år för dopning.

Modo Sallah ska nu jobba under fotbollsmatcherna och med det nya kampsportscentrum som Dif bygger i Torben Grutsalen, under ståplatsläktaren på Stadion. Där ska en nybildad kampsportssektion få plats, men också Dif:s framgångsrika boxningssektion. Och i oktober-november ska det jättelika tält resas på Hjorthagens IP som skapar Stockholms enda inomhushall för fotboll.

– Vi jobbar också ihop med sponsorer i något vi kallar ”jobbchansen”. Det är en idé vi fått från Vålerengen i Norge, och de fick drive in-fotbollen av oss. Den här verksamheten ska leda fram till praktikplatser och senare också riktiga jobb, berättar Patrik Asplund.

För Modo Sallah handlar det nu inte bara om att ta steget in i ett nytt liv, utan också steget ur det gamla. Mentorn Walter Mohr, mångårig boxningstränare i Dif, finns vid Modos sida. Liksom flickvännen Adena.

– Vi träffades innan jag åkte in, men då var det inte särskilt seriöst. Det är något som vuxit fram; hon har trott på mig och ställt upp. Vi har flyttat ihop nu och Adena är en stor anledning till varför jag vill ändra mitt liv, säger Modo Sallah.

– De människor jag träffade under tiden jag satt inne... det var en väckarklocka, när man bara är omgiven av sådana människor förstår man ganska snabbt vilken skit man hållit på med.

Modo har dragit sig tillbaka från det gamla kompisgänget och sökt sig till barndomsvänner och boxningskompisar. Till flickvännen. Och till Walter Mohr, mentorn och tränaren:

– Tidigare hade jag lite svårt att prata med Walter; det har kännts som om han inte hade med mina problem att göra, bara jag kom till träningen, så... Men nu, Walter är som en extrapappa för mig. Han har ringt och besökt mig på fängelset, han har fått mig att jobba med mig själv. Jag är 28 år, jag har sex år kvar inom amatörboxningen och jag har bra proffsår framför mig.

Det kan bli de bästa åren. Om han tar chansen.

– Det vill jag verkligen göra, säger Modo.

LÄS MER:
Sallah, 19, var spårlöst försvunnen.

Annons
Annons
X

Flerfaldiga svenska boxningsmästaren Modo Sallah på Stadion med Patrik Asplund och mentorn Walter Mohr.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X