Annons

Säljtryck i H&M-aktien – storägaren förnekar utköp

Stefan Persson, ordförande och storägare i H&M tillsammans med sonen, tillika klädjättens vd Karl-Johan Persson.
Stefan Persson, ordförande och storägare i H&M tillsammans med sonen, tillika klädjättens vd Karl-Johan Persson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

Klädjätten sålde för 1 miljard kronor lägre än vad analytikerna hade räknat med under perioden mars-maj. Detta fick aktien att falla med nära 4 procent efter en timmas handel. Trots att bolaget tidigare vidtagit åtgärder bedömer storbanken Barclays att det kommande året blir utmanande. I veckan förnekade ordföranden och storägaren Stefan Persson att han vill köpa ut bolaget från börsen.

Under strecket
Publicerad

H&M:s försäljning under mars-maj blev 52 miljarder kronor. Det var 1 miljard sämre än vad den samlade analytikerkåren hade räknat med enligt Bloombergs konsensus. Under samma period föregående år sålde klädjätten för 51,4 miljarder kronor. Efter en timmas handel hade aktien fallit med nära 4 procent.

I en kommentar inför rapporten räknade SvD:s Sara L Bränström med negativ vädereffekt i H&M:s siffror:

–Vi hade en inledande kall vår, och det har även varit kallt i stora delar av Europa. Det har säkert påverkat försäljningen av till exempel vårjackor, säger hon i SvD:s Ekonomistudion.

Bolaget meddelade under kapitalmarknadsdagen i februari tidigare i år att de vidtagit flera åtgärder för att vända utvecklingen. Efter att kvartalsförsäljningen redovisats tror Barclays att det kommer att dröja innan en förändring syns.

– Även om flera av åtgärderna låter vettiga tror vi att det kommer att ta tid att materialisera dem och att de kommande 12 månaderna kommer att vara utmanande, kommenterar Barclays.

Jefferies noterar att försäljningen till stor del var i linje med förväntningarna men att uppdateringen framförallt understryker hur mödosam processen att återvända handeln till fullprisförsäljning är för H&M, skriver de i en kommentar.

Annons
Annons

Tidigare i veckan blev det känt att H&M:s ordförande och storägare Stefan Persson sålt aktier för 2 miljarder kronor i Hexagon. Något som på nytt drog igång spekulationerna om att familjen Persson kan vara på väg att köpa ut klädkedjan från börsen.

Orsaken till försäljningen ska dock ha varit en hög värdering, uppgav Ramsbury Propertys investeringsansvarige Johan Vögeli till Di. Ramsbury är Stefan Perssons fastighetsbolag.

Stefan Persson har tidigare rapporterats ha köpt aktier i H&M för 7,6 miljarder kronor under april och maj.

På en fråga om det finns någon substans i de ryktena svarade han till Breakits reporter ”Nej det finns ingen bäring på de ryktena alls”...”Det är samma snack som varit ända sedan vi gick till börsen”, uppgav han också för nyhetssajten. Detta besked fick aktien att sjunker 4,8 procent.

Den 28 juni får Stefan Persson återigen köpa H&M-aktier efter att klädjätten levererat sin halvårsrapport.

Nu kommenterar Stefan Persson själv uppgifterna om ett utköp breakit.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons