Annons
X
Annons
X

Salingerbok stoppas tillfälligt

Inom tio dagar kommer beslutet om det blir en rättegång mot Fredrik Colting, svensken som stämts av kultförfattaren JD Salinger. Under tiden stoppas utgivningen av hans bok i USA.

Under pseudonymen John David California har Fredrik Colting, förläggare på Nicotext, skrivit 60 years later: Coming through the rye. Boken är en fortsättning på kultromanen Räddaren i nöden, (The catcher in the rye), skriven av amerikanen JD Salinger.

För ett par veckor sedan kom beskedet att Salinger bestämt sig för att stämma Fredrik Colting för plagiat. I onsdags hölls en hearing i amerikansk domstol där domaren Deborah Batts inte kunde ta ett beslut om det blir en rättegång. Därför skjuts målet upp i tio dagar, och därmed förlängs också det tillfälliga utgivningsstoppet av boken, vars utgivning i USA är planerad till i augusti.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Mina förläggare undrar om jag inser vad jag ställt till med, säger Fredrik Colting.

  Annons
  X

  Enligt honom själv är boken en litteraturkritik på JD Salinger och hans karaktär Holden Caulfield, snarare än en fortsättning på originalet. Men eftersom den är skriven som en roman istället för en akademisk uppsats har den gett eko i den litterära världen.

  Räddaren i nöden handlar om den 16-årige Holden Caulfield som lämnar sin internatskola för att hänga runt i New York. Fredrik Coltings roman handlar om Mr C, som 76 år gammal flyr från ett ålderdomshem för att än en gång försöka hitta sig själv i samma stad.

  Tvisten handlar om huruvida JD Salingers karaktär Holden Caulfield kan skyddas av upphovsrätten, något som i så fall skulle blir prejudicerande i USA.

  –Rättsprocessen har blivit större än själva boken. En karaktär som är beskriven i ord och inte i bild har aldrig blivit copyrightskyddad förut, så det kan få stor betydelse i litteraturvärlden, säger Fredrik Colting.

  Oavsett beslut kommer målet att gå till appellationsdomstol.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X