Recension

SVT:s julkalender En riktig julSalig blandning av magi och konventioner

Mila tycker inte alls om att mamma Katerina har blivit intresserad av grannen Klas. Från vänster Mila (Olivia Nystedt), Katerina (Vanna Rosenberg), Klas (Kalle Westerdahl) och Jocke (Dexter DillÈn Pardon). I bakgrunden står tomtenissan Elfrid (Suzanne Ernrup).
Mila tycker inte alls om att mamma Katerina har blivit intresserad av grannen Klas. Från vänster Mila (Olivia Nystedt), Katerina (Vanna Rosenberg), Klas (Kalle Westerdahl) och Jocke (Dexter DillÈn Pardon). I bakgrunden står tomtenissan Elfrid (Suzanne Ernrup). Foto: JOHAN PAULIN/SVT
Publicerad
Annons

Årets julkalender ligger helt rätt i tiden. Här blandas dagens barnkulturtrender friskt, närmast vilt: Här förekommer till exempel magiskt pulver med vilket man förflyttas i tid och rum, precis som i Harry Potter-böckerna. Och talande isbjörnar, precis som i Philip Pullmans bioaktuella Guldkompassen. Samt en uppsjö av teman så vanliga inom den svenska barnkulturen att de närmast liknar konventioner, såsom ensamstående föräldrar på jakt efter ny partner, envis flicka som vill ha mamma för sig själv och en illasinnad scoophungrig journalist. Dessa trender spetsas, som genren kräver, av julstämning som får NK:s skyltning att blekna.

Men i grunden finns berättelsen om tioåriga Mila, som så länge hon kan minnas har levt ensam med sin mamma och trivts ypperligt därmed. Hon vill inte ha någon förändring och när mamma tillkännager att hon dejtar grannen Klas och att de funderar på att fira jul tillsammans, blir Mila mycket upprörd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons