Annons

Salgado: "Världen måste stoppa Bolsonaro"

Hans ikoniska fotografier av arbetare i en brasiliansk guldgruva visas i sin helhet, i utställningen "Gold". Men Sebastião Salgado har också siktet på en ny stor svit om Amazonas – som ska engagera världen att rädda regnskogen.

Elin Swedenmark / TT
Publicerad

Bilderna är arkaiska, nästintill bibliska: myriader av människor arbetar intill varandra i sitt anletes svett, leriga, på orimligt långa och rangliga stegar. 52 000 män trängs i ett hål, stort som två fotbollsplaner. 52 av dessa fotografier ställs ut på Fotografiska i Stockholm, och 35 av dem har plockats fram först nu, 30 år senare, berättar den brasilianske fotografen.

– Jag var med om en flygplansolycka för ett par år sedan. Jag hade tur som inte dog, för planet förstördes helt och hållet. Om jag hade dött skulle ingen ha fått se de här fotona, för bara jag visste att de fanns där vilande efter all denna tid.

Bildjournalisten Sebastião Salgado är aktuell med en utställning om människors umbäranden i den brasilianska guldgruvan Serra Pelada på Fotografiska i Stockholm.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 5

"Vi vill skapa debatt om Amazonas, för det finns en enorm risk att den försvinner. Om man inte pressar Bolsonaro globalt för att skydda Amazonas kommer den att göra det", säger fotografen Sebastião Salgado.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 2 av 5

Sebastião Salgado har länge arbetat med sin fru och producent Lélia Wanick Salgado, som också har kurerat utställningen "Gold" på Fotografiska.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 5

"25 procent av världens syre kommer från Amazonas och att förstöra den kommer att påverka oss på alla sätt. I Brasiliens del av Amazonas har vi också 103 indianstammar som vi aldrig har haft kontakt med. De lever i djungeln. Vi måste skydda allt detta, för att skydda början av vår historia och vår planets miljö", säger Sebastião Salgado.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 4 av 5

"Man fotograferar inte bara med sig själv utan med sin pappa och mamma, sin ideologi och sin kultur. Fotografiet är djupt subjektivt. Ett fotografi är allt det som fotografen har i sitt hjärta och i sin själ, under en 250-dels sekund", säger Sebastião Salgado.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons