Sälen snart dyrare än Åre

Priserna på fjällstugor har fortsatt stiga kraftigt under året, men den tidigare kometen Åre har tappat fart. Istället är det Sälenfjällen som drar iväg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att skaffa hus i Åre har varit en god affär. Under de tio senaste åren har priserna stigit stadigt för varje år. Sedan år 2000 har priserna för fritidshus nästan dubblats, men nu verkar det vara stopp. Jämfört med förra året har genomsnittspriset till och med backat något från 18 480 kronor per kvadratmeter till 18 294 kronor. Det visar färsk statistik från företaget Värderingsdata.

– Vi har haft en kraftfull prisökning sedan 1997. Det var många som sa att priserna skulle stiga fram till alpina VM, som vi hade här i början av året, för att sedan falla. Men även om vi sett en avmattning så har vi inte upplevt samma prisfall som i Stockholm. En orsak kan vara att det finns goda förutsättningar för hyresintäkter i Åre. Därför behöver man inte sälja bara för att räntan går upp. Istället kan man nyttja bostaden något mindre och istället hyrar ut längre, säger Jan Loberg mäklare på Mäklarhuset i Åre.

Annons
Annons
Annons