Salem firar 40 år av moderna tider

Salemstaden firar 40 år, med nostalgi- underhållning på bred front. Däribland boken Salemstaden - från skog och åker till tätort. ”Det gäller att teckna ned historien medan människor fortfarande minns”, säger Agneta Widén på Salems hembygdsförening.

Under strecket
Publicerad
Annons

Centrumhuset - mitt i Salemsstaden.
Själv minns Agneta Widén främst med hjälp av byggmästare Anders Diös gamla reklamfilm för området som satte människorna i centrum. I filmen, som presenteras av Lennart Hyland, får vi träffa Salemstadens allra första invånare. Men här får betraktaren också en inblick i stads- planering och byggnadskonst under de decennier när bostadsbristen i Stockholm var som allra störst.
Salemstaden formades också under det sena 1960-talets stora byggboom. Det var då cementblandarna gick varma i stadens ytterområden och enorma bostadskomplex som Brandbergen, Hallonbergen och Tensta- Rinkeby växte upp. Salem tillhörde då de kranskommuner som ville ha fler invånare för att slippa en sammanslagning med Botkyrka eller Södertälje, vilket också lyckades med inflyttningen till Salemstaden. Men trots kravet på många bostäder byggdes här inte bara på höjden, utan även låg- och radhus uppfördes i mängd. Bostadsområdena rensades från biltrafik för att göra plats för barnfamiljer.

– Många har trivts i området genom åren. Men det händer en hel del trista saker här också. Därför är det på tiden att människor får komma ut och ha lite trevligt, säger Agneta Widén.
Bildvisning med fest för Salemsstaden, 19.00, Murgrönan, Säby torg 4, Salems centrum. 50 kr.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons