Salah Shehade var i toppen på Israels terrorlista

Under strecket
Publicerad
Annons

Israel har gjort flera försök att döda honom, men Shehada lyckades alltid komma undan och tvingades tillbringa långa perioder under jorden. I december förra året förstördes hans hus i Beit Hanoun.
Shehada var en av Hamas grundare ledare för rörelsens väpnade gren Izz al-Din al-Qassam som står bakom en rad självmordsattacker i Israel och väpnade aktioner i Gazaremsan och Västbanken. Han var nära medarbetare till Hamas andlige ledare schejk Ahmed Yassin, och sågs som en tänkbar efterträdare till honom.
Salah Shehada föddes 1954 i ett flyktingläger i Gaza, enligt uppgifter från Hamas. Han studerade i Egypten, Turkiet och Ryssland.
Israel erövrade Gazaremsan från Egypten i kriget 1967. Shehada fängslades flera gånger av Israel för sin aktivism. Han var aktiv i Hamas alltsedan rörelsens grundande 1987.
Enligt tjänstemän inom den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet var Salah Shehada en av hamasrörelsens mest extrema ledare och motsatte sig alla diskussioner om att stoppa eller begränsa terrorattackerna i
Israel.
Shehada var gift och hade sex barn, alla flickor. Han hustru och minst ett av barnen dödades i den israeliska attacken.

99F

Annons
Annons
Annons