Annons
X
Annons
X

Salah Abdeslam ska förhöras

Pressen på president Francois Hollande att snabbt agera är stor efter gripandet av vad som kallats Europas mest efterspanade man.

– Kriget mot terrorism slutar inte ikväll, även om det här är en seger, sade den franske presidenten på fredagskvällen.

Av TT
Terrorn i Europa

Foto: AP

Under Hollandes ledarskap har två av landets värsta terroristattacker i modern tid inträffat. Gripandet är därför viktigt för den hårt kritiserade presidenten och han har med anledning av det snabbinkallat till möte med ansvariga ministrar och tjänstemän på försvarsdepartementet.

Nu ska den 26-årige terrormisstänkte Salah Abdeslam som greps i den belgiska centrumkommunen Molenbeek i Bryssel förhöras. Förhoppningen är enligt experter som TT pratat med, att han ska ge detaljer kring terrorattacken i Paris, som förra året krävde 130 människors liv och ett stort antal skadade, men också information om eventuella planerade attacker i Europa.

Salah Abdeslam, som i medier har beskrivits som en småtjuv som radikaliserats, är den sista överlevande av den tio man stora jihadistgrupp som utförde terrordåden i Paris. Gripandet på fredagskvällen skedde bara ett par kvarter från föräldrahemmet och gick snabbt. Ett stort antal poliser med automatvapen, sköldar, hjälmar och skyddsväst stormade byggnaden han befann sig i. På videoklipp på brittiska The Guardians hemsida hörs skottlossning och en stund senare syns en lindrigt skadad man i vit luvtröja föras bort.

Annons
X

Mannen är Salah Abdeslam och han skadades i benet i samband med gripandet.

Enligt belgiska riksåklagaren har fem personer, varav två skadade, frihetsberövats i samband med tillslaget, rapporterar Reuters. Ytterligare en person, förutom Abdeslam, var efterlyst.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X