Annons
X
Annons
X

Sala förbjuder tiggeri

Tiggeri blir förbjudet i Sala kommun. Under våren har gatumusikanter blivit ett vanligt inslag i kommunen, något som kan kopplas till människohandel menar kommunstyrelsens ordförande Per Olov Rapp (S). Enskilda tiggare har man inte tagit ställning till.

Från och med den första maj blir det enligt en lokal ordningsföreskrift förbjudet att tigga på offentlig plats i Sala kommun. Motiveringen: tiggeriet sker ofta på kriminell grund.

– Vid överläggningar med polisen har vi diskuterat den systematiska kriminalitet som tar sig uttryck i att en del personer musicerar på gator och torg. Det kan vara kopplat till människohandel, säger Per Olov Rapp, kommunstyrelsens ordförande i Sala.

Det finns en politisk enighet i frågan i kommunen och samtliga politiska partier ställer sig bakom förbudet. Sala kommun blir först i landet med att införa ett förbud mot tiggeri. Och problemet är enligt Per Olov Rapp växande.

Annons
X

– Vi har sett att det har blivit mer vanligt förekommande med gatumusikanter under våren. Ibland står de ensamma och ibland kan de vara två. En bit bort kan man se ett par personer som står och bevakar dem, säger han.

Vad som definieras som tiggeri blir upp till polisen att avgöra. Vid misstanke om att tiggeriet sker på kriminell grund, som till exempel om en liga ligger bakom, ska polisen få rätt att ingripa enligt den nya ordningsföreskriften.

I Sala, menar Per Olov Rapp, är det gatumusikanter som står för den största delen av tiggeriet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men allt tiggeri kan inte kopplas till ligor. I Sala har det också förekommit enskilda tiggare som verkar på egen hand. Något som enligt Per Olov Rapp inte diskuterats.

  – Det har vi inte tagit ställning till, det har ju förekommit men det har inte väckts någon debatt om att vi skulle ingripa i ett sådant sammanhang. Det blir en tolkningsfråga för polisen, jag tror inte det går att skriva en heltäckande lagstiftning, säger han.

  Men för att polisen ska kunna göra relevanta bedömningar är det viktigt att den nya ordningsföreskriften blir tydlig. Det menar Agneta Kumlin, närpolischef i Sala.

  – Det är svårt att veta var man ska dra gränsen, det är viktigt att det blir en tydlig ordningsföreskrift. Vi ser ibland saker man eventuellt skulle kunna koppla till att det finns människohandel, och då är det angeläget att kunna ta hand om det, säger hon.

  En varningsklocka är enligt henne när gatumusikanter blir skjutsade till platsen av någon annan. Och även om den typen av tiggeri enligt henne ännu inte är så vanligt förekommande i Sala, välkomnar hon en lokal ordningsföreskrift.

  – Fall av människohandel finns i länet. Vi har inte fått in några anmälningar som rör Sala specifikt, men det finns exempel där Sala varit med i en större bild. Det är en problematik som vi behöver bli bättre på. Om en lokal ordningsföreskrift skulle hjälpa oss är det positivt, säger hon.

  Straffet för att tigga på offentlig plats i Sala blir böter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X