Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Saknar tiden då loppet handlade om skidåkning

(uppdaterad)
Vasaloppet 2016
Vasaloppet 2016

Vasaloppet 2016 Foto: ULF PALM / TT

I fäders spår – för framtids segrar. Men jag kommer inte till start i år heller, så det får bli som vanligt den första söndagen i mars: Upp tidigt och frukostkaffe i tv-soffan. Vasaloppet missar man bara inte. Men jag saknar tiden då loppet handlade om skidåkning i stället för stakåkning.

Ända sedan jag, Christer och Hasse vann stafett-DM för Södra Vi IF i Lövhult utanför Nässjö i början av 70-talet, och fick snygga vita resväskor i pris, har jag tänkt åka Vasaloppet en dag. Men åren har försvunnit lika snabbt som Therese Johaug i en masstart. Jag får helt enkelt fortsätta att drömma. I stället har det blivit en tradition att följa loppet framför tv:n i stället.

Visst hade det varit coolare att kunna säga som Ingemar Stenmark en gång, då han tackade nej till att springa Stockholm Marathon: ”Nä, jag har ju ändå ingen chans att vinna”. Men för mig handlar det bara om att konditionen och ambitionen är alldeles för låg för att jag ens skulle överväga att plåga mig de nio milen mellan Sälen och Mora.

Annons
X

Många av kompisarna från förr står dock varje år på startlinjen. De trotsar de snöfattiga vintrarna i Småland, lever på envis barmarksträning större delen av året och använder helg efter helg under vintern till att åka på ”Vasaloppsläger” längre norrut i landet.

Vasaloppets dragningskraft blir bara större och större. Det som förr endast var ett endagsarrangemang har vuxit till ”big business” med en mängd olika aktiviteter och skidlopp under Vasaloppsveckan. Och därtill kommer Cykelvasan och Ultravasan.

Jag får väl säga som jag brukar när jag sätter mig i soffan och tar en korvmacka till: ”Nästa år. Då. Kanske…”

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Som vanlig medelmåttig motionär är man nästan unik nuförtiden om man inte åkt åtminstone ett Vasalopp i livet, eller cyklat/sprungit/gått de nio milen.

  Jag får väl säga som jag brukar när jag sätter mig i soffan och tar en korvmacka till: ”Nästa år. Då. Kanske…” Visst är det spännande att följa tätstriden, men styrkan med SVT:s stora satsning (de har ju i ärlighetens namn inte mycket annat kvar än Vinterstudion och Melodifestivalen) är att vi får komma nära både eliten, motionärerna och alla som jobbar med loppet vid sidan av spåren. Det är riktigt trist, men tyvärr inte oväntat, att Johan Olsson fick kasta in handduken i veckan i det som skulle ha blivit hans debut i loppet.

  Nu är Daniel Richardsson det främsta svenska hoppet, men risken är överhängande att det blir norskt segerjubel för fjärde året i rad. Petter Eliassen fick ta emot lagerkransen i fjol och är favorit i år igen. De norska åkarna dominerar inte bara i världscupen utan även i långloppscirkusen. Jobbigt läge.

  Jag saknar den traditionella skidåkningen där benen fick jobba i diagonalstakningen.

  Johan Olssons revben pallade inte den ensidiga stakträningen. Han var tvungen att nöta just den biten för att kunna hävda sig längst fram. För långloppen handlar enbart om att staka, staka, staka – från start till mål. Jag saknar den traditionella skidåkningen där benen fick jobba i diagonalstakningen, men med ovallade skidor under pjäxorna är det numer endast dubbelstakning som gäller. En tråkig, men uppenbarligen oundviklig, utveckling när banorna inte har tillräckligt tuffa uppförsbackar.

  Staffan Larsson visade vägen när han kom till start 1994, trots ett skadat knä som omöjliggjorde diagonalåkning. Han kämpade på skidor utan fästvalla och slutade sensationellt femma. Och 1999 fick han äntligen vinna loppet inför hemmapubliken i Mora. Jörgen Brink (2012) och Jenny Hansson (2011) är de senaste svenska segrarna. Britta Johansson Norgren har en bra möjlighet att bryta den trenden. Hon leder långloppscupen Ski Classics efter fyra segrar och värmde upp med att vinna Tjejvasan för en vecka sedan.

  Hemligheten bakom succén? Hon bestämde sig redan i somras att åka på skidor utan fästvalla i alla lopp under vintern. Och bara staka. Från start till mål.

  Lindblads tärningskast

  Betyg: 6 av 6

  Super-Stina

  Stina Nilsson är det stora – och enda – svenska glädjeämnet i skidornas världscup den här vintern. I fredags tog hon säsongens tredje seger (alla i fri stil) när hon satte norskorna på plats i sprintfinalen i Quebec.

  Betyg: 6 av 6

  Super-Anna

  Anna Holmlund Skicrossåkaren hade redan säkrat segern i världscupen när hon i veckan avslutade säsongen med ännu en förstaplats, hennes 18:e totalt i karriären. Sambon Victor Öhling Norberg slutade fyra totalt efter andraplats i finalen.

  Betyg: 6 av 6

  Super-Emma

  Emma Dahlström avslutade säsongen på bästa sätt när hon tog hem segern i slopestyle i Silvaplana, Schweiz. Dahlström slutade därmed på andra plats i världscupen totalt och tog en pallplats för tredje året i rad i slopestylecupen.

  Annons
  Annons
  X

  Vasaloppet 2016

  Foto: ULF PALM / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X