Annons

Saknar S modet att förändras?

Socialdemokratin måste fråga sig om man bara vill vinna nästa val – eller vinna framtiden. Kongressen bör sända en tydlig signal till ledningen att fortsätta förnyelsearbetet. Annars kan en valseger 2014 bli en pyrrhusseger, skriver statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraterna samlas till kongress i Göteborg efter att ha genomlevt den värsta krisen i partiets moderna historia. I valet 2006 förlorade partiet regeringsmakten och fick 35 procent av rösterna, vilket då allmänt beskrevs som ett historiskt nederlag. I valet 2010 minskade partiets röstetal till 30 procent, och en katastrofstämning spred sig i rörelsen. Under Håkan Juholts tid som partiledare rasade opinionssiffrorna ner till 25 procent, och då fanns det inte längre några ord kvar för att beskriva läget.

Socialdemokratins nedgång har inte orsakats av enskilda misstag. Nedgången är heller ingen partiledareffekt. Socialdemokratin är ett barn av industrisamhället och rörelsen fostrades i motsättningen mellan arbete och kapital – det vi i dag kallar för vänster och höger. I inget annat land i världen har vänster–höger-dimensionen strukturerat det politiska livet lika starkt som i Sverige.

Annons
Annons
Annons