Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Peter Benson: Saknaden av aktiv huvudägare skapar pampvälde

Turbulensen i Swedbank

Både Göran Collert och Carl Eric Stålberg, tidigare styrelseordförande för Swedbank, tvingades bort av ägarna. Båda kritiserades för maktfullkomlighet. Nu höjs krav på att även Anders "Big man" Sundströms huvud ska serveras på ett fat. Mönstret förklaras nog av att Swedbank saknar en aktiv huvudägare.

[object Object]
Anders Sundström. Foto: Marcus Eriksson/TT

**På vem **stämmer följande beskrivning?

 • Intellektuellt högt begåvad med breda intressen även utanför näringslivet.
 • Socialt skicklig med svart bälte i nätverkande och relationsbyggande.
 • Stark förankring i någon bred folkrörelse som inte drivs av vinster.
 • Ett ego större än sparbankseken och en önskan att bestämma.

En person som uppfyller alla punkter är Swedbanks ordförande Anders Sundström. Men det kan lika gärna vara en beskrivning av företrädaren Carl Eric Stålberg. Eller dennes företrädare Göran Collert. Undantaget som bekräftar regeln är interimspolitruken Lars Idermark. Han fick vara stolsvärmare när Anders Sundström ville flytta bort Carl Eric Stålberg innan han själv var redo att gå över från att vara vd för Folksam till att bli ordförande för Swedbank.

Annons
X

Nu är det Anders Sundström som beskrivs som "maktfullkomlig" och "envåldshärskare". Liknande epitet användes om hans två starka företrädare.

Tidningen Affärsvärlden beskrev Göran Collert som "den allsmäktige" men till slut kuppades han ut av sin egen utvalda efterträdare, JM- och skidförbundsbossen Carl Eric Stålberg. Stålberg var även han en utpräglad maktspelare som skickligt drev igenom sin egen vilja och la om kursen österut för banken.

**Finns det något **hos Swedbank som gör att det oftare än i andra banker blir ett pampvälde? Ja, det är nog ingen slump. Swedbank har nämligen aldrig haft en aktiv huvudägare med en normal ägaragenda.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nordea har en tydlig huvudägare i Sampo som i sin tur styrs av Björn Wahlroos som har drygt 4 miljarder kronor investerade i Sampo.
  SEB styrs entydigt av Investor och familjen Wallenberg.
  Handelsbanken har en ägarlösning som är ett slags hybrid av tydlig ägare via Industrivärden och Fredrik Lundberg och en liten Rotaryklubb av mycket insatta bankdirektörer som styr ett par stiftelser.

  Swedbank är unikt i så måtto att man har två svaga huvudägare med vardera cirka 9 procent. På håret störst ägare är kundägda Folksam med tydliga rötter i den socialdemokratiska folkrörelsen.

  **I Folksams **fackpampsdominerade styrelse finns nog ingen större vilja att ta ansvar för ofrånkomliga storbanksfrågor som utdelningsnivå, kapitaltäckning och bonusar.

  Swedbanks andra storägare är 50 stycken lokala sparbanker som också använder Swedbank som sin primära leverantör av banktjänster som kräver storskalighet. De 50 sparbankerna är en brokig skara och deras intressen är inte heller helt i linje med övriga ägares. Sparbankerna visade sig också sorgligt svaga när de först tillät den vilda expansionen till Baltikum och Östeuropa och sen hamnade helt snett i finanskrisens båda nyemissioner.

  Den här typen av kooperativa ägare som både Folksam och Sparbankerna representerar har en tydlig tendens att luta sig tillbaka och överlåta hela fögderiet åt en "stark man". Eller vad man inom antropologin kallar en "Big man", alltså ett system i stam- eller klansamhällen där en enskild person tillåts styra och ställa inte med stöd av formell auktoritet utan i kraft av karisma, nätverk och gentjänster.

  Har Anders Sundströms tid som Big man nått vägs ände? Avgörande för hans framtid blir nog om sparbanksklanen backar upp honom mot institutionsstammen. Sundströms egen klan, arbetarrörelsen, verkar vackla och om de ensamt stöttar Sundström så kommer det nog inte räcka.

  Swedbanks vd Michael Wolf fick sparken på ett väldigt klantigt sätt. Huvudskälet, missnöje bland kunder och anställda, må vara helt giltigt. Men det är lite löjligt, och kanske försåtligt, att också anföra en polisanmälan som verkar grunda sig i ett slarvfel från avdelningen för regelefterlevnad.

  Den rimliga lösningen hade varit att ekobrottsmyndigheten tog ett samhällsansvar och snabbhanterade polisanmälan mot Michael Wolf. Mycket talar för att det hela är en storm i ett vattenglas och att polisärendet kommer läggas ner. Istället har man nu avskedat vd under former som skadat banken.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Sundström.

  Foto: Marcus Eriksson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X