Recension

Vi var alltid bereddaSakligt om sorgen efter en son

Annika Koldienius bok är en djupt personlig berättelse om sorg. På en gång saklig, rättfram, känslosam och respektfull mot alla inblandade. Vi som får läsa den får vara tacksamma för att den finns.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annika Koldenius (född 1972) arbetar som kommunikatör på Göteborgs universitet, skriver litteraturkritik och driver en bokblogg.

Annika Koldenius (född 1972) arbetar som kommunikatör på Göteborgs universitet, skriver litteraturkritik och driver en bokblogg.

Foto: SOFIA RUNARSDOTTER
Annons

”Nu måste ni hålla er här i närheten, och ni måste vara helt friska och framförallt levande – precis hela tiden!” Det där säger jag inte högt till mina barn, men jag tänker det. För, det räcker med att jag läser första meningen i Annika Koldenius ”Vi var alltid beredda” – ”Sams hjärta slutar slå kl 00.15 den 12 maj 2011” – för att jag ska veta: den här boken kan jag inte läsa när ungarna är på fritids eller hos sina kompisar, och absolut inte den långa vecka då de är hos sin andra mamma. Så jag hittar andra strategier; jag läser till ljudet av deras Minecraftspelande, till deras småbabblande Barbielek och nedklämd mellan deras sovvarma kroppar då jag kan vara helt säker på att höra snarkningar eller få en fot i skallen. Jag måste veta att de finns.

Sedan drabbas jag av dåligt samvete. För Sam finns ju inte mer. Och är det något en så på djupet privilegierad människa som jag – som har mina två barn i livet – borde klara av, så är det att ta del av berättelsen om hur det är att förlora. Förlora ett barn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons