Säkerhetsrådet hävde sanktionerna mot Irak

USA och Storbritannien fick i går igenom sin Irakresolution i FN:s säkerhetsråd, vilket innebär att sanktionerna hävs efter 13 år. Samtidigt får de båda ockupationsmakterna en juridisk bas för sin närvaro i Irak. Säkerhetsrådet kallar dem nu för ”myndighet” i väntan på upprättandet av en internationellt erkänd irakisk regering.

Under strecket
Publicerad
Annons

Frankrike, Tyskland och Ryssland svalde förtreten och röstade ja efter de förhandlingar som ger FN åtminstone en nominell roll i Irak. Detta ska ske genom att FN:s generalsekreterare Kofi Annan får tillsätta ett särskilt Iraksändebud som ska rapportera direkt till säkerhetsrådet. Därmed får FN insyn i hur USA och Storbritannien fördelar inkomsterna från Iraks oljepengar till irakierna själva. - Även om texten inte går lika långt som vi hade önskat oss har vi beslutat oss för att rösta ja, förklarade Frankrikes utrikesminister Dominique de Villepin före omröstningen. I de europeiska regeringskanslierna - särskilt i ”det gamla Europa”, dit även Sverige kan räknas - mottas inte den nya Irakresolutionen med någon entusiasm. Men denna gång orkade varken fransmän eller tyskar med något offentligt gräl med USA. Frankrike väntas dock vaka som en hök över att FN och säkerhetsrådet verkligen får ordentlig insyn i hanteringen av oljepengarna. Den nya resolutionen röstades igenom med siffrorna 14-0. Rådets femtonde medlemsland, Syrien, uteblev från omröstningen.

Annons

Från Bagdads gator rapporteras om en hårt prövad befolkning som, sliten av krig och sanktioner, inte i någon större grad var medveten om det beslut som fattades över dess huvud i går. Irakierna har nog med sitt dagliga elände: bristen på el, obetalda löner och laglösheten på gatorna. - Det där är politik som svävar högt över våra huvuden, förklarade en irakisk läkare för BBC:s utsände efter omröstningen i FN-högkvarteret. Vem som blir FN:s särskilda sändebud i Irak är ännu oklart. Två föreslagna namn är FN-veteranen Sergio de Mello (USA:s favorit på posten) samt hans FN-kollega Lakhdar Brahimi, för närvarande sändebud i Afghanistan. Den nya resolutionen gäller tills dessa att Irak har fått en internationellt erkänd regering, en process som kan ta flera år. Säkerhetsrådet förbehåller sig rätten att se över resolutionen och ”överväga nya steg” om ett år. FN:s olja-mot-mat-program kommer nu att fasas ut. Inkomsterna från oljan slussas till en särskild utvecklingsfond, som myndigheten (USA och Storbritannien) basar över i samråd med en kommande irakisk övergångsregering. Bitte Hammargren

Annons
Annons
Annons