Annons

Tove Lifvendahl:Säkerhetsmedvetenhet är det nya svarta

Joe Abbey, Arxan Technologies, visar på sin dator hur han hackat sig in i en smartphone-app på Black Hat USA 2014 cyber security conference, Las Vegas.
Joe Abbey, Arxan Technologies, visar på sin dator hur han hackat sig in i en smartphone-app på Black Hat USA 2014 cyber security conference, Las Vegas. Foto: DAVID BECKER / TT
Under strecket
Publicerad

En tydlig trend i årets seminarieflod i Almedalen var digitaliseringen. Perspektivet fanns med i allt från diskussioner om vården till frågan om hur framtidens arbetsmarknad kommer att påverkas. Hos PwC, som tillsammans med Bae Systems låg bakom avslöjandet av den omfattande och långvariga cyberattacken Cloud Hopper, restes frågan om hur vi kan freda nästa års val från otillbörlig påverkan. Frågan är inte om försök att manipulera resultaten kommer att göras, utan hur, och från vilket håll.

Det rådde dyster samstämmighet bland samtliga medverkande på PwC:s seminarium att Sverige ligger långt framme när det gäller digital mogenhet och penetration, men befinner sig hopplöst i bakvattnet när det gäller digitalt säkerhets- och försvarsarbete. Helt i linje med den allmänna politiska försvarsmedvetenheten som först fem i tolv har bytt riktning.

Annons
Annons
Annons