Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Säkerhetsfråga: Lojal mot Finland - eller Ryssland?

Lojal medborgare - mot vem? Frågan om ryskt medborgarskap i Finland ställer till problem och en lagändring är på gång, skriver Yrsa Grüne.

Säkerhetsrådet
De har poblem med den ryska minoriteten: Estlands utrikesminister Sven Mikser på besök hos sin finländske kollega Timo Soini.
De har poblem med den ryska minoriteten: Estlands utrikesminister Sven Mikser på besök hos sin finländske kollega Timo Soini. Foto: Markku Ulander / TT

HELSINGFORS. Finland förbereder lagändringar som ska begränsa personer med dubbelt medborgarskap att kunna anställas för vissa tjänster inom försvaret och utrikesförvaltningen. Det är finländare som också har ryskt medborgarskap man avser, trots att detta inte sägs rakt ut.

För Ryssland spelar det ingen roll om någon har ett annat medborgarskap vid sidan av det ryska. Hon eller han räknas som rysk medborgare – med alla de lojalitetsförpliktelser mot Ryssland som detta innebär. I teorin kan alltså en person med finskt och ryskt medborgarskap anklagas för landsförräderi om personen ifråga arbetar för den finska staten – och Ryssland tolkar detta som illojalitet mot Ryssland.

I Finland befarar man därför att en person med finskt och ryskt medborgarskap kan hamna i en lojalitetsfälla och utsättas för påtryckningar. Den risken förefaller inte särskilt långsökt, i synnerhet inte om Finland vill bevara sin rörelsefrihet när det gäller möjligheten att söka medlemskap i Nato.

Annons
X

Stormen bröt loss i början av förra veckan. Det statliga radio- och tv-bolaget Yle avslöjade att man tagit del av ett hemligstämplat dokument där det sägs att personer med både finskt och ryskt medborgarskap inte ska kunna utbildas för tjänster inom försvaret där de kan komma åt känslig säkerhetsinformation.

Ett par dagar senare kunde tidningen Helsingin Sanomat berätta att beslutet att anställa en person vid Utrikesministeriet återtogs när UM fick veta att personen ifråga också hade ryskt medborgarskap.

Sedan dess har debatten varit stormig och visar inga tecken på att avta.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) dementerade Yles uppgifter, beskyllde public service-bolaget för att komma med falska uppgifter och avkrävde Yle en rättelse. Han lät också förstå att Yle utsatts för ”troll”, det vill säga matats med vilseledande information i avsikt att skada Finland. Men Yle vek inte och hänvisade till fullständigt tillförlitliga källor. Försvarsministern medgav att han ”personligen” anser det motiverat att vissa befattningar ska besättas enbart av finländare som inte är medborgare också i ett annat land.

  På tidningarnas debattsidor protesterar personer med dubbelt medborgarskap eller de som har barn med dubbelt medborgarskap mot att Finland skulle återgå till att finskt medborgarskap skulle utesluta medborgarskap i ett annat land. Bland dessa röster finns många med finskt och amerikanskt, svenskt eller kanadensiskt medborgarskap.

  Sedan 2003 har Finland tillåtit dubbelt medborgarskap. Den största gruppen är ryssar med finskt medborgarskap (25 752), näst största gruppen är svenskar (7 007). Antalet amerikaner är 3 810 och på fjärde plats kommer somalierna, 3 592 personer.

  President Sauli Niinistö sade vid riksdagens öppnande att när dubbelt medborgarskap infördes ville man göra det enklare för högklassiga experter och återflyttare att bosätta sig i Finland. Detta har fungerat dåligt, sade presidenten, som uttalade förståelse för att man nu överväger lagändringar.

  Enligt gällande lag kan man inte neka en person tillträde till en tjänst med enbart dubbelt medborgarskap som argument. Inom försvaret, utrikesförvaltningen, polisen och tullen, krävs ändå en säkerhetsutredning som kan vara begränsad, normal eller omfattande. Den sökande måste ge sitt medgivande till att utredningen görs.

  Ett lagförslag som förberetts av Finansministeriet och som skulle ha uteslutit personer med dubbelt medborgarskap från vissa tjänster drogs tillbaka. Ändringar ska nu göras i både tjänstemannalagen och i lagen om säkerhetsutredning. Utöver detta har Försvarsministeriet och Inrikesministeriet börjat utarbeta ett eget lagförslag som skulle begränsa möjligheterna för personer med dubbelt medborgarskap att besätta vissa tjänster inom försvarsadministrationen och gränsbevakningen. En möjlig ändring är att personer med något annat medborgarskap utöver det finska blir tvungna att meddela det till befolkningsregistret. I dag är detta inte obligatoriskt.

  Ändringar i kraven på säkerhetsbedömningen av en tjänstesökande kommer säkert att skärpas. Men förutom att grundlagen och internationella avtal måste beaktas, ställs lagberedarna inför också andra knepiga frågor. Hur ska reglerna kombineras med till exempel det integrerade militära samarbetet mellan Finland och Sverige? Hur hanterar man EU:s militära samarbete – något Finland har varit ivrigt att understödja?

  Ändringarna, hur de än kommer att genomföras, kan nämligen inte gälla enbart personer med finskt och ryskt medborgarskap. Detta är både utrikesminister Timo Soini (Sannf) och juridiska experter överens om.

  YRSA GRÜNE är utrikes- och säkerhetspolitisk kommentator i Hufvudstadsbladet i Helsingfors. 

  Annons

  De har poblem med den ryska minoriteten: Estlands utrikesminister Sven Mikser på besök hos sin finländske kollega Timo Soini.

  Foto: Markku Ulander / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X