X
Annons
X
Fördjupning

Försvarsexpert: Så utnyttjar ryska spioner Sverige

"Mönster av dödligt våld". En sömnig brittisk småstad, en före detta dubbelagent och ett av de farligaste nervgifterna som någonsin skapats. Giftskandalen i Salisbury har vänt strålkastaren mot en ljusskygg värld – och en verksamhet som enligt forskare troligen pågår även i Sverige.

Här, på restaurangen Zizzi, åt far och dotter Skripal en sen söndagslunch den 4 mars. Spår av nervgift hittades på restaurangen. Foto: Matt Dunham/AP
Läs mer om Förgiftade ryske ex-agenten

Julia Skripal sitter hopsjunken, till synes medvetslös, tungt lutad mot sin fars axel när förbipasserande finner paret på den mörkt bruna träbänken i Salisburys centrum på söndagseftermiddagen den 4 mars. Vid hennes sida finns pappa Sergej, rak i ryggen, gungandes fram och tillbaka med slutna ögon. ”Han pratade med sig själv, som om han bad”, berättar ett vittne om scenen till brittiska The Guardian.

Före den 4 mars var Salisbury mest känt som porten till Stonehenge – och för att ha Englands största utbud av pubar i förhållande till folkmängd. Nu har den sömniga småstaden i sydliga grevskapet Wiltshire förvandlats till epicentrum för en diplomatisk kris och internationell mordkomplott med misstänkta kopplingar till Kreml.

Här, på restaurangen Zizzi, åt far och dotter Skripal en sen söndagslunch den 4 mars. Spår av nervgift hittades på restaurangen.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 1 av 5

Den före detta ryska spionen 66-årige Sergej Skripal och hans dotter 33-åriga Julia Skripal hittades förgiftade, av typiskt ryska nervgiftet novitjok, på en parkbänk i Salisbury den 4 mars 2018. Polis har spärrat av kyrkogården där Skripals fru och son ligger begravda – de dog under oklara omständigheter.

Foto: Lotte Fernvall/IBL Bild 2 av 5

Påskliljor har draperats på de polisavspärrningar som hindrar människor från att komma nära den övertäckta bänk där Sergej och Julia Skripal hittades.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 3 av 5

Militär har kallats in för att hjälpa till att sanera de områden i Salisbury som misstänkts kan ha kommit i kontakt med nervgiftet novitjok.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 4 av 5

Anna Chapman var en av de ryska spioner som utväxlades från USA när Sergej Skripal benådades av president Putin. Spionthrillern ”Red Sparrow” som hade premiär i februari 2018 sägs bygga på hennes liv.

Foto: AP Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X