Annons

Försvarsexpert: Så utnyttjar ryska spioner Sverige

Här, på restaurangen Zizzi, åt far och dotter Skripal en sen söndagslunch den 4 mars. Spår av nervgift hittades på restaurangen.
Här, på restaurangen Zizzi, åt far och dotter Skripal en sen söndagslunch den 4 mars. Spår av nervgift hittades på restaurangen. Foto: Matt Dunham/AP

”Mönster av dödligt våld”. En sömnig brittisk småstad, en före detta dubbelagent och ett av de farligaste nervgifterna som någonsin skapats. Giftskandalen i Salisbury har vänt strålkastaren mot en ljusskygg värld – och en verksamhet som enligt forskare troligen pågår även i Sverige.

Uppdaterad
Publicerad

Julia Skripal sitter hopsjunken, till synes medvetslös, tungt lutad mot sin fars axel när förbipasserande finner paret på den mörkt bruna träbänken i Salisburys centrum på söndagseftermiddagen den 4 mars. Vid hennes sida finns pappa Sergej, rak i ryggen, gungandes fram och tillbaka med slutna ögon. ”Han pratade med sig själv, som om han bad”, berättar ett vittne om scenen till brittiska The Guardian.

Före den 4 mars var Salisbury mest känt som porten till Stonehenge – och för att ha Englands största utbud av pubar i förhållande till folkmängd. Nu har den sömniga småstaden i sydliga grevskapet Wiltshire förvandlats till epicentrum för en diplomatisk kris och internationell mordkomplott med misstänkta kopplingar till Kreml.

Den före detta ryska spionen 66-årige Sergej Skripal och hans dotter 33-åriga Julia Skripal hittades förgiftade, av typiskt ryska nervgiftet novitjok, på en parkbänk i Salisbury den 4 mars 2018. Polis har spärrat av kyrkogården där Skripals fru och son ligger begravda – de dog under oklara omständigheter.

Foto: Lotte Fernvall/IBL Bild 1 av 4

Påskliljor har draperats på de polisavspärrningar som hindrar människor från att komma nära den övertäckta bänk där Sergej och Julia Skripal hittades.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 2 av 4

Militär har kallats in för att hjälpa till att sanera de områden i Salisbury som misstänkts kan ha kommit i kontakt med nervgiftet novitjok.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 3 av 4

Anna Chapman var en av de ryska spioner som utväxlades från USA när Sergej Skripal benådades av president Putin. Spionthrillern ”Red Sparrow” som hade premiär i februari 2018 sägs bygga på hennes liv.

Foto: AP Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons