Annons

Säkerheten försämras när flygbolagen sparar

Snart sätter sig många svenskar i flygstolen för årets semesterresa. Men samtidigt som allt färre flygplan trängs i luften kan säkerheten för passagerarna försämras. Riskerna för haverier ökar när flygbolagen förlorar pengar.

Under strecket
Publicerad

IT-kraschen, 11 september, sars. Allt har i nämnd ordning bidragit till den internationella luftfartens kräftgång de senaste åren. Trenden ser inte ut att vända, varken internationellt eller i Sverige. Färska siffror från Luftfartsverket visar på en nedgång i antalet passagerare med 11 procent i maj i år jämfört med förra året. Senast i går redovisade också flygbolaget SAS dyster passagerarstatistik.

Med färre plan i trafik borde risken för olyckor också minska. Men paradoxalt nog kan minskad trängsel i luften tvärtom betyda ökad risk för krascher och tillbud. - Helt klart ökar riskerna när det är ont om pengar i branschen, varnar Luftfartsinspektionens chef Arne Axelsson. Orsaken är att det i Europa och Sverige - i motsats till i USA - helt är flygbolagen själva som får stå för kostnaderna för ökad kontroll och säkerhet. Kostnaderna drabbar till slut resenärernas plånböcker, men i lågprisflygets tidevarv finns inga marginaler för biljettprishöjningar.

Annons
Annons
Annons