Annons
X
Annons
X

Sahlins väska väcker debatt

SvD:s foto efter riksdagsdebatten i onsdags har väckt stark debatt. Huvudfokus i diskussionerna har inte varit Sveriges partiledare och språkrör. Det har i stället varit den rödrosa färgklicken i vänstra hörnet som dragit blickarna till sig.

Foto: YVONNE ÅSELL

På bilden där Sveriges partiledare och språkrör poserar har Socialdemokraternas Mona Sahlin med sig sin rödrosa märkesväska. Handväskan från Louis Vuitton har väckt intresse hos såväl debattörer som bloggare och åsikterna om huruvida det är en lämplig accessoar för en Socialdemokratisk partiledare går isär.

Aftonbladets politiska kommentator, Lena Mellin , skriver i fredagens Aftonbladet att partiledarens val av väska inte är särskilt smart. Hon tycker inte att en märkesväska för runt 6 000 kronor harmoniserar med Sahlins huvudfråga under debatten; problemet med ökade klyftor i samhället.

Tidningens ledarskribent Katrine Kielos däremot anser att Mona Sahlin har rätt att själv bestämma vad hon vill lägga pengarna på. Kielos menar vidare att det inte är någon slump att just Sahlins väska dragit till sig uppmärksamheten.

Annons
X

”Det är tradition att skuldbelägga kvinnors konsumtion. Manliga politiker kan köpa dyra kostymer och jaktgevär – men kvinnor måste akta sig för väskväktarrådet” skriver hon.

Bloggaren Haus of Hannah håller med Katrine Kielos och tycker att debatten är befängd: ”Ska inte Mona Sahlin, som alla vi andra, få visa upp den här väskan som hon fått i present?”

Mona Sahlins pressekreterare Camila Buzaglo berättar att den omdiskuterade handväskan i själva verket är en gåva.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon fick den i 50-årspresent av en väninna, säger hon till SvD.se.

  Men vem som har köpt väskan har mindre betydelse för andra.

  Författaren och vänsterdebattören Göran Greider tycker att Sahlins handväska, som beräknats kosta runt 6 000 kronor, sänder ut fel budskap till väljarna:

  ”För en socialdemokratisk partiordförande borde kampen mot social ojämlikhet vara det centrala. Så uppfattar de flesta väljare det. Hennes dyra handväska ger precis motsatt meddelande” skriver han i ett inlägg på Newsmill.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X