Annons
X
Annons
X

Sahlins ämnen inledde duellen

Med en vecka kvar till valet måste Mona Sahlin få upp sina modstulna sympatisörer ur soffan. Och Fredrik Reinfeldt måste hindra sina segervissa anhängare från att slå sig ned där. Det präglade SVT-duellen mellan de båda statsministerkandidaterna.

Mona Sahlin behöver draghjälp i spurten och det var hennes ämnen som inledde den sista längre tv-duellen före valet. Först handlade det om landsbygden. Socialdemokraterna hoppas fortfarande att besvikna centerväljare ska överge Maud Olofsson, och att centern därmed ska åka ur riksdagen. I söndagens Sifo-mätning lever Centern farligt med 4,8 procent.

”Vi vill inte sänka skatterna, vi vill kunna stötta kommunerna så att det blir jobb och välfärd också där”, sa Sahlin om landsbygden. Och Fredrik Reinfeldt lovade att en alliansregering ska ”se hela Sverige”.

Nästa ämne var miljön. Enligt en mätning publicerad i det senaste numret av tidningen Fokus är miljön en av få centrala frågor där svenska folket tycker att de rödgröna har en påtagligt mycket bättre politik än regeringspartierna.

Annons
X

Och sedan följde ungdomsarbetslösheten. Det är Socialdemokraternas huvudvinkel på arbetslöshetsfrågan, eftersom partiet gjort undersökningar som visar att ungas jobb är en av de viktigaste frågorna också för pensionärerna, det här valets mest uppvaktade väljargrupp.

Sedan sammanfattade statsministerkandidaterna kanske valrörelsen 2010 när de ombads skriva ner på ett papper hur många jobb som skapats av regeringens jobbskatteavdrag. ”Nästan inga alls” skrev Sahlin och Reinfeldt ”75 000”.

Fredrik Reinfeldt använde också skatterna offensivt, genom att hamra in budskapet att skattesänkningar är en mycket stor budgetpost i det rögröna löfteskatalogen inför valet: ”Men ni sänker aldrig skatterna för dem som jobbar”.

De svaga opinionssiffrorna tvingar Mona Sahlin att vara offensiv, hon måste mobilisera och hindra att det sprids uppgivenhet i de rödgröna leden.

S-ledaren anklagade också flera gånger Fredrik Reinfeldt för att dölja sin verkliga politik.

Statsministern har de senaste dagarna låtit förstå att han tycker sig ha en seger inom räckhåll. I SVT-duellen återkom han till att Sverigedemokraterna är ett hot mot detta scenario. Hans budskap är att med SD i riksdagen väntar politisk instabilitet och sämre förmåga att hantera kriser.

För att undvika detta måste borgerliga sympatisörer (och gärna mittenväljare som ännu inte har bestämt sig) verkligen gå och rösta på något av allianspartierna. Sverigedemokraterna har alltså blivit ett mobiliseringsargument även för Moderatledaren.

Fredrik Reinfeldt sa också att en borgerlig minoritetsregering tänker försöka samarbeta med Miljöpartiet.

DUELLEN OM...

... KLIMATET

Fredrik Reinfeldt: ”Det blir inte fler jobb av att det blir dyrare för människor att leva i glesbygden.”

Mona Sahlin: ”Man ska kunna älska bilen, men man måste förstå att man ska hata bensinen.”

...SKATTERNA

Mona Sahlin: ”Jag är säker på att du inte bara har ett femte jobbskatteavdrag. Det väntar nummer sex och nummer sju och nummer åtta. Det tar ju aldrig slut.”

Fredrik Reinfeldt: ”Det är ju inte så att de rödgröna är rädda för att sänka skatter. Jag ska säga att till och med som en moderat är det svårt att hänga med när ni sänker skatterna.

...JOBBEN:

Fredrik Reinfeldt: Det är viktigt att vi satsar välfärdens resurser på verksamheter och inte på att ge ersättningar över längre tid till

människor som är arbetsföra.”

Mona Sahlin: Att de som har A-kassa får rimliga villkor och har råd att vara med, det är det som skapar välfärd för framtiden. Så rösta på ett arbetarparti om man ska fixa jobben, men det heter Socialdemokraterna och inte Moderaterna.”

...AFGHANISTAN:

Mona Sahlin: ”Jag gör samma analys som president Obama gör.”

Fredrik Reinfeldt: ”Att nu lämna, med tidtabeller som ju är anpassade efter Lars Ohlys syn på världen, det är att utsätta flickor som går i skolan och kvinnor som har tillerkänts mänskliga fri- och rättigheter en osäker framtid.”

...SVERIGEDEMOKRATERNA:

Mona Sahlin: ”Ett minoritetsregerande med Sverigedemokraterna inne i riksdagen, det är ett läge som måste undvikas till varje pris.”

Fredrik Reinfeldt: ”Vi vill inte heller ta i dem med tång, om vi nu ska använda det begreppet”.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X