Annons
X
Annons
X

Sahlins agerande upprör LO

Flera LO-distrikt är rejält upprörda över att S-ledaren Mona Sahlin öppet lagt en del av skulden för Socialdemokraternas opinionsras på LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Det kan vara startskottet för ett nytt Rosornas krig mellan partiet och fackföreningsrörelsen.

(uppdaterad)
Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin.
Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin. Foto: ANDERS WIKLUND OCH FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Mer om skandalen

Per Hägglund, ordförande för LO-distriktet i Mellansverige är en av de tuffaste kritikerna mot Mona Sahlins sätt att agera de senaste dagarna, där hon bland annat pekat ut att LO:s ordförande bör ta konsekvenserna av skandalen i AMF. För Socialdemokratins skull.

– Det är verkligen inte hennes fråga. Det är dåligt av henne att försöka skyla över sina egna tillkortakommanden när det gäller opinionsutvecklingen på Wanja Lundby-Wedin. Det är ett flagrant uttalande av henne i en fråga som inte rör hennes bord, säger Per Hägglund.

SvD:s rundringning till mer än hälften av LO-distrikten visar klart att irritationen är påtaglig mot den Socialdemokratiska partiledningens försök att framställa Wanja Lundby-Wedin som det stora sänket när det gäller de krympande partisympatierna.

Annons
X

Det var i lördags som Expressen presenterade Demoskops senaste väljarbarometer som visade på ett jätteras för Socialdemokraterna på 8.6 procentenheter. När Mona Sahlin ombads att kommentera raset sade hon bland annat att agerandet från LO:s ordförande har betydelse för det minskade stödet för S.

– Hon har ett stort ansvar att reda ut situationen och visa hur hon och LO vill bygga tillbaka förtroendet, sade Mona Sahlin till Sveriges Radios Upplandsnytt.

Men Per Hägglund menar att Mona Sahlin blandar bort korten och inte känns vid skillnaden mellan ”äpplen och päron”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En sak handlar ju om agerandet i AMF-styrelsen och där har hon ju lämnat in. Men det är inte Wanja Lundby-Wedins sak att blidka partiet för att opinionssiffrorna har rasat. Där måste partiet rannsaka sig, säger han.

  Karin Näsmark, ordförande i LO-distriktet i Mellersta Norrland, anser att Mona Sahlin har rätt att spekulera som hon vill om varför partiet backar så kraftigt i väljaropinionen.

  – Men hon ska inte komma med några krav alls på LO:s ordförande. Den frågan äger hon inte, det sköter vi själva inom LO, säger Karin Näsmark.

  LO-basen har nu pekats ut som syndabock trots att kräftgången i väljaropinionen började långt före AMF-skandalen.

  Det som verkar irritera mest är att partiet lägger sig i interna LO-frågor. Urban Dahlgren i Västerbotten säger att ”Mona Sahlin får stå för sina egna dåliga opinionssiffror medan vi i LO sköter vårt” och Svante Bylund i Västmanland säger att ”vi väljer vår ordförande så får partiet välja sin”.

  Anders Berg i Norrbotten konstaterar att Mona Sahlin borde veta vilka stolar hon sitter på och att det är märkligt att hon trampar in på andras områden.

  Kopplingen mellan partiet och LO är historiskt stark och djupt rotad. Men ibland har det gått snett och då har det utbrutit något som kommit att kallas Rosornas krig. Nästan alltid har det dock varit LO som haft synpunkter på hur Socialdemokraterna skött politiken. Däremot har nästan aldrig den politiska grenen lagt sig i den fackliga delen.

  En av de värsta bataljerna stod 1990 då den tidigare LO-chefen Stig Malm retade gallfeber på den Socialdemokratiska regeringen mitt under den pågående finanskrisen. Han liknade då den Socialdemokratiska riksdagsgruppen vid ”skållade råttor” och hade inga höga tankar om den krispolitik som finansministern Allan Larsson presenterat. Dåvarande statsministern Ingvar Carlsson reagerade oerhört starkt och hotade med att avgå om inte Stig Malm gav Allan Larsson en offentlig ursäkt, vilket LO-basen också gjorde under förnedrande former.

  Ett annat tufft slag utkämpades 1996 när regeringen gjorde upp med centern om trygghetslagarna. Då demonstrerade facket mot den socialdemokratiska regeringen och hotade att dra in sitt stöd till partiet.

  Annons
  Annons
  X

  Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin.

  Foto: ANDERS WIKLUND OCH FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X