Annons
X
Annons
X

”Sahlin var offensiv som en terrier”

Det blev en tuff duell mellan de två statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin som handlade mycket om jobb och skatter. Debatten bjöd dock inte på några nyheter och båda fokuserade på att hamra in sina budskap, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Under söndagens duell i SVT mellan Socialdemokraternas och de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin och statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt, berördes ämnen som klimatet, sjukförsäkringsregler, arbetslösheten bland unga och givetvis jobb och skatter.

Precis som väntat satt Reinfeldt ”still i båten” medan Sahlin var mycket offensiv och gick till hårt angrepp mot alliansens politik och anklagade dem bland annat för att gjort det otryggare för dagens unga.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Mona Sahlin var väldigt på och offensiv som en terrier och körde på det ideologiska spåret, precis som väntat. Hon fokuserade på klassisk vänsterpolitik och talade mycket om solidaritet och välfärd för hela Sverige, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

  Annons
  X

  Reinfeldt fokuserade å sin sida på att försvara sin titel som statsminister och övertyga väljarna om att alliansen är det bästa valet.

  – Fredrik Reinfeldt sade flera gånger att alliansen har räddat och räddar Sverige trots finanskrisen och återkom ofta till jobben och att arbetslinjen ska råda.

  Jenny Madestam tycker att Mona Sahlin gjorde bättre ifrån sig än väntat och att hon lyckas bättre i debattsammanhang än när hon frågas ut.

  – Hon går igång när hon har en motpart.

  Att Sahlin refererade till USA:s president Barack Obama när det kom till hur länge de rödgröna vill stanna kvar i Afghanistan menar Jenny Madestam dock var lite fjantigt.

  Till skillnad från Mona Sahlin som var oerhört offensiv redan från start, dröjde det först till andra halvan av debatten som Fredrik Reinfeldt började vakna till liv säger Jenny Madestam. Att den som är i opposition är mer offensiv är dock mer en regel än ett undantag. Då Fredrik Reinfeldt och Göran Persson debatterade under valet 2006 var Reinfeldt i opposition och då var han mer offensiv, förklarar Jenny Madestam.

  När debatten kom till Sverigedemokraterna visade de upp en enad front.

  – Det känns som att de pratat ihop sig innan debatten och båda visar att de tar ansvar, vilket är en styrka för demokratin.

  Enligt Jenny Madestam kom det inte fram någon nyhet under debatten utan båda agerade enligt förväntningarna.

  – Det framkom egentligen inte direkt något nytt, men jag tycker att det var intressant att förorterna i Sverige även kom med i debatten, eftersom det ligger utanför den ordinarie dagordningen.

  Hur viktig var kvällens debatt?

  – Den här debatten var viktig. Båda statsministerkandidaterna fick möjlighet att visa upp sig och visa vem som är bäst lämpad att leda landet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X