Annons
X
Annons
X

Sahlin stöttar förslag om jihadisthjälp

Förslaget från Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) om att hjälpa återvändande jihadister med stöd för att söka jobb och psykologhjälp får stöd av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Sahlin vill att fler kommuner ska ”vakna” och skaffa strategier för att hantera krigsåtervändare.

”Jag och mina systrar”, skriver en svenska som blivit IS-krigare i Syrien. Mona Sahlin, , nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ställer sig bakom förslaget om att erbjuda hjälpa till hemvändande jihadister.
”Jag och mina systrar”, skriver en svenska som blivit IS-krigare i Syrien. Mona Sahlin, , nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ställer sig bakom förslaget om att erbjuda hjälpa till hemvändande jihadister. Foto: PRIVAT OCH DAN HANSSON

Förslaget från Rasmus Persson från fredagen kritiserades bland politiker och på sociala medier för att främja våldsverkare. På söndagskvällen förtydligade dock Rasmus Persson i en intervju med SVT:s Tvärsnytt och sade att det inte handlade om att ge IS-krigare jobb i Örebro kommun. I stället ska det handla om studier eller att ”guida in i jobbsökande och ge stöd och hjälp”.

Mona Sahlin tycker att förslaget är ett ”bra exempel”.

– För det första har inte alla som återvänt gjort vedervärdiga handlingar. De som har gjort det ska förstås straffas, men andra som reser ned har kanske mer eller mindre lurats in i något de inte kunde föreställa sig i förväg. De vänder tillbaka så fort det bara går, säger Mona Sahlin.

Annons
X

Mona Sahlin fick i juli förra året uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism av dåvarande demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP). Under två år ska Sahlin förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer.

– Vissa kommuner ser behoven av detta, men långt ifrån alla. Det vore det bra om alla kommuner lärde sig vad man ska göra när man ställs inför problem med extremism av något slag. Det kan hända var som helst. Utanförskap, ilska, frustration finns överallt.

Många har psykiska problem eller har på andra sätt hamnat utanför.
Mona Sahlin om dem som lockas av extremism.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att minska risken för att unga ska dras in i extremism gäller det att alla vuxna runtomkring är uppmärksamma.

  – Det finns alltid ett antal vuxna som har sett när saker börjar gå snett, som lärare, en församling kanske, kampsportstränare, kompisar, polisen. De ska kunna vända sig till några som vet vad radikalisering och extremism innebär.

  Efter den senaste tidens händelser i Frankrike och Belgien kan det bli lättare för Mona Sahlin att få regeringens öra för att få ett så kallat tilläggsuppdrag för att dra igång den första delen i ett nationellt centrum, en nationell hjälplinje, dit anhöriga och andra kan ringa.

  **I dag finns inget **samlat nationellt stöd, varken för dem som är på väg ut i strid utomlands eller de som kommer hem. Tanken är att både muslimska och andra organisationer i civilsamhället ska samarbeta med hälso- och sjukvården.

  – Många har psykiska problem eller har på andra sätt hamnat utanför. Det kan vara en riskfaktor för att lockas in i extremism av något slag.

  **Mona Sahlin har mött **en del unga män som lockats av rekryteringsfilmer på nätet. Några har lockats av äventyr, vapen och tuffa utmaningar. Hon har också pratat med många oroliga föräldrar. Det händer att de ringer till henne.

  – De säger ”Mona, lås in min son. Om tre månader är han 18 år och kan skaffa pass själv. Hur kan jag stoppa honom?”.

  Under 1990-talet skapades bland annat på Fryshuset i Stockholm ett stöd för avhoppare från vit makt-rörelsen. Mona Sahlin tänker sig något liknande men där de som ska arbeta där måste ha kunskap om att lämna extremt religiösa rörelser.

  Annons
  Annons
  X

  ”Jag och mina systrar”, skriver en svenska som blivit IS-krigare i Syrien. Mona Sahlin, , nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ställer sig bakom förslaget om att erbjuda hjälpa till hemvändande jihadister.

  Foto: PRIVAT OCH DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X